Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstavili fotografske igrarije

Objavljeno: Petek, 18.01.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
JSKD Brežice-Foto igrarije (15)
Območna izpostava JSKD Brežice je v četrtek, 17. januarja, v avli Doma kulture pripravila odprtje razstave fotografij osnovnošolskih avtorjev, ki so se podpisali pod fotografske igrarije.

Kot je povedala vodja izpostave Simona Rožman Strnad, se je na osmi razpis prijavilo 22 mladih fotografov iz šestih osnovnih šol: Artič, Bizeljskega, Brežic, dr. Jožeta Toporišiča iz Dobove, Maksa Pleteršnika iz Pišec in Velike Doline. Avtorji po vrstnem redu šol: Barbara Cvetko, Dora Rožman, Vita Rožman, Nina Senica, Vesna Vodeb (prejemnica nagrade) in Sara Zakšek; Rok Beričnik; Aljaž Medic in Lovro Marinčič; Eva Martinčič; Karin Dušič, Larisa Dušič in David Omerzel;
JSKD Brežice-Foto igrarije (8)
ter največ prijavljenih z Velike Doline – Nejc Cajner in Larisa Galič (oba prejemnika nagrade), Sara Horvat, Lana Hribar, Ela Matković, Larisa Omerzel, Sara Darinka Pezelj, Anja Semenič in Lorena Škofljanc. Avtorji so poslali 144 del, priznani fotograf in avtor fotografskih knjig Boštjan Pucelj je za razstavo izbral 51 fotografij, mladi pa so se preizkušali med temami – svet energij, splošni in digi-migi.

Pucelj je ob otvoritvi izpostavil, kaj vse je v igri za dobro fotografijo: pravi čas, pravo mesto, motiv, navdih, veliko vaj in vedno vaje, ogromno znanja, seveda fotografska oprema, ki je danes že vrhunska; fotografiranje ni enostavno kot se zdi in je že v začetku izzval z vprašanjem »ali je fotografija sploh umetnost?«. Ob triletnem spremljanju je pohvalil napredek in izvirnost mladih fotografov, zlasti pa je pohvalil njihove mentorje, ki jih uspešno in prizadevno usmerjajo, ti so: Vlado Cizl, Tanja Plevnik, Edita Krošl in Urška Jekler. Vsi mladi avtorji so prejeli priznanje za sodelovanje, pohvalo med njimi pa jih je prejelo 16.

Za glasbeno vzdušje je tokrat prav lepo poskrbel Lojze Ogorevc s svojo mlado glasbeno ekipo, ki jo je »ustanovil« ob svoji lanski 45-letnici neprekinjenega glasbenega ustvarjanja.

N. J. S.  
 
« Nazaj na seznam
»