Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Regijski festival tamburašev in mandolinistov

Objavljeno: Torek, 18.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_1037

Tamburaški orkester Glasbene šole Brežice z dirigentko Anamarijo Šimičić

Območna izpostava JSKD Brežice je v soboto, 15. februarja, v brežiškem Domu kulture pripravila regijski festival tamburašev in mandolinistov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Festival je bil dokaz spoštovanja in ljubezni do ljudskega izročila, kulturne dediščine in umetniškega ljubiteljskega ustvarjanja. Predstavilo se je sedem orkestrov, vsak s po tremi skladbami.

Festival je pričel Tamburaški orkester Glasbene šole Brežice z dirigentko Anamarijo Šimičić. Ustanovljen je bil na temeljih dolgoletne tradicije tamburaštva v brežiški občini. Na oddelek tamburice so se leta 2005 vpisali prvi učenci in od takrat jih v skupno muziciranje vodi prof. Anamarija Simičić. Tako orkester deluje od leta 2010, redno sodeluje na šolskih koncertih orkestrov ter na srečanjih in festivalih tamburašev in mandolinistov Slovenije. Leta 2019 je bil izbran na državno srečanje na Ptuju, letos bo praznoval 10. jubilej.
IMG_1399

Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče z dirigentko Klaro ŠimičićIz Metlike je prišla Mlajša tamburaška skupina Carmen Cord Metlika, umetniška vodja sta Matej Matkovič in Mojca Vukšinič. Mladi na vajah spoznavajo različne glasbene zvrsti in skladbe različnih težavnosti, radi nastopajo in se radi družijo, del skupine je tudi pevka Ana Matkovič, ki obiskuje 1. razred OŠ, kot vokalistka pa se je predstavila s pesmijo Kako lep je ta svet.

Mladinska tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica je tretja skupina, ki je z umetniško vodjo Mojco Mravinec podarila glasbene užitke, vključno s solistko na klarinetu Nežo Žalec,
IMG_1516

Povezovalec Krištof Strnad in dirigenti orkestrov

ko je ob orkestru zaigrala Sepetovo Zemlja pleše. Se izobražujejo, nastopajo po Sloveniji in tujini, redno se udeležujejo regijskih tamburaških srečanj, nastopili so tudi na tamburaškem večeru Etno večer s tamburaši, ki spada v sklop prireditev Poletje v Vinici.

Tamburica se kot individualni inštrument v Glasbeni šoli Črnomelj poučuje od leta 2004, Tamburaški orkester šole je najprej poučeval sedanji ravnatelj Silvester Mihelčič ml., današnji orkester oziroma skupino vodi prof. Anton Grahek, ki na glasbeni šoli poučuje tamburico. Učenci izkušnje pridobijo solistično, v komorni skupini, v orkestru svoje šole, še več izkušenj pa si pridobijo v TO Dobreč.

Tamburaški orkester Carmen Cord Metlika vodi Matej Matkovič, orkester se redno udeležuje regijskih tamburaških revij, veliko nastopa in pripravlja tematske koncerte. Kljub veliki pomladitvi orkestra se trudijo ohranjati kvaliteto igranja, nekatere skladbe priredijo tudi sami, saj želijo igrati glasbo, ki jim je všeč, načrtujejo koncert filmske glasbe, saj s tamburico lahko igrajo vse, z vokalom solistke Žane Škrabar Steiner pa pesmi zvenijo še lepše(Hallelujah, L. Cohen; Dan najlepših  sanj A. Kogoj).

Viniški tamburaši delujejo kot samostojna sekcija pri KUD Oton Župančič Vinica, umetniški vodja je Željka Karin Biličič, v Dan ljubezni in Čez Šuštarski most pa je poslušalce  festivala s petjem popeljala solistka Monika Simčič. Prva tamburaška zasedba je v Vinici začela delovati v 30. letih 20. stoletja. V letih delovanja si je skupina pridobila veliko izkušenj, nivo igranja pa dvignila na zavidljivo raven, pohvalijo se lahko z obiski mnogih mednarodnih festivalov in so soorganizatorji mednarodnih tamburaških večerov v sklopu prireditev Poletje v Vinici.

Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče je sklenil sobotni regijski festival. Orkester izhaja iz dolgoletne tradicije ljubiteljske kulture in tamburaštva v Artičah.  V več kot 50 let delovanja orkester beleži številne nastope po Sloveniji in izven meja, na regijskih in državnih srečanjih, dobrodelnih prireditvah, samostojnih koncertih, mednarodnih festivalih … Med najpomembnejše dosežke uvrščajo osvojene štiri srebrne plakete in sedem zlatih plaket Tambura Paje Kolarića ter 13 zlatih priznanj na državnih tekmovanjih in srečanjih.  34 let so artiški tamburaši svojo plodno in uspešno pot »igrali« pod dirigentsko palico Dragutina Križanića, od leta 2017 pa pod taktirko Klare Šimičić.

Festival je strokovno spremljala Helena Vidic Lesjak, program je povezoval Krištof Strnad, dirigenti in vodje orkestrov pa so prejeli priznanja za sodelovanje.

N. J. S., foto: Vladimir Bogovčič
 
« Nazaj na seznam