Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž

Objavljeno: Četrtek, 20.09.2018    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DSC03627
V soboto, 15. septembra, je v organizaciji in pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti Območne izpostave Krško v večnamenski dvorani v Dolenji vasi pri Krškem potekalo srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.

Glasbeno-kulturni in družabni dogodek je bil namenjen ohranjanju slovenske narodne pesmi kot narodne in kulturne dediščine ter ljudskega kulturnega izročila, povečanju zanimanja za ljudsko glasbo zlasti med mladimi, hkrati pa tudi spodbuda k pogovoru z navzočo strokovno spremljevalko, državno selektorico mag. Simono Moličnik.
DSC03622


Slovenske ljudske pesmi so se razvijale iz preprostih ljudskih napevov, ki so se s časom nadgrajevali, spreminjali in nato oblikovali v mnogotere različice napevov. Še izrazitejši pretok pesmi in zgodb pa se je povečal, ko so se ljudje začenjali seliti. Te so v največji meri prenašali potujoči pevci ter godci, pa tudi vojaki, študenti in rokodelci. Peli in igrali so jih ob raznih tradicionalnih praznikih ali ob družabnih dogodkih in ob zaključkih večjih kmečkih del.

Na regijskem srečanju v Dolenji vasi so nastopili (zapeli ali zaigrali): Kapelski pubje – KD Kapele,Ljudski pevci Bizeljsko – Društvo vinogradnikov Bizeljsko, Pevci iz Globokega, Fantje s Preske, Ljudske pevke s Telč – Kulturno športno društvo Telče, Pevska skupina Rosa, Ljudski pevci Boštanj, Ragle – Društvo Ragle, Adlešički tamburaši – KUD Božo Račič Adlešiči, Kresnice – KUD Božo Račič Adlešiči. Po koncu programa, ki ga je sestavil območni strokovni spremljevalec Gregor Volk, na podlagi ogledov območnih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki so se odvile v Brežicah, Novem mestu, Sevnici, Trebnjem in Metliki, je sledila še podelitev priznanj za uvrstitev na regijsko srečanje ter podelitev priznanj za doseganje regijske ravni. Priznanja je podelila Simona Rožman Strnad, vodja koordinacije za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, kulturni večer pa je povezoval Boštjan Arh.   

Anton Hruševar
 
 
« Nazaj na seznam