Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rezi Pirc posvečen pogovorni večer

Objavljeno: Sobota, 01.04.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
pogovorni vecer o Rezi Pirc (15)

O Rezi Pirc so govorili (z leve): Zdenka Lipovž, Tanja Cesar, Nataša Dobravc, Slavko Šribar ...

V sklopu praznika mestne občine Krško, pa tudi krajevnega praznika mestne četrti Leskovec pri Krškem bo junija letos v gaju zaslužnih občanov odkrit doprsni kip učiteljice, družbene delavke in ustanoviteljice društev prijateljev mladine in Občinske Zveze prijateljev mladine Krško Rezi Pirc. Minulo nedeljo, 26. marca, na predvečer 100. obletnice njenega rojstva, je v prostorih leskovške šole potekal pogovorni večer, skozi katerega so njeni nekdanji sodelavci in sorodnica skozi pričevanja osvetlili njeno življenjsko pot, ki jo je domala v celoti posvetila dvigu kakovosti življenja, varstva, izobraževanja in zdravja predšolskih, šolskih otrok in mladine.

pogovorni vecer o Rezi Pirc (14)

... Mojca Pacek, Branko Janc in VidaBan.

Na pogovornem večeru, ki ga je moderirala Mojca Pacek iz KD Leskovec pri Krškem, so obujali spomine na Rezi Pirc: Branko Janc in Vida Ban, nekdanji dolgoletni predsednik in sekretarka Zveze prijateljev mladine Krško, ki sta se osredotočila predvsem na njen prispevek pri gradnji in koriščenju nastanitvenih kapacitet za zdravstveno letovanje otrok, najprej v Rovinju in Poreču ter zatem v naselju Bučanje pri Nerezinah, na uvedbo prednovoletnih obdarovanj otrok ipd., Slavko Šribar, ki je spregovoril o začetkih delovanja društva prijateljev mladine, obšolskih in drugih prostočasnih programih (organizacija popoldanskega varstva otrok, izgradnja igrišč, organizacija kvizov in pohodov ipd.); Zdenka Lipovž se je navezala na delo Rezi Pirc na nekdanji samoupravni
pogovorni vecer o Rezi Pirc (11)

Podžupanja Brigita Piltaver Imperl

interesni in izobraževalni skupnosti; Nataša Dobravc je izpostavila posamezne programe, ki so bili uvedeni na pobudo Pirc v šolah (novoletna jelka, Cicibanove urice - priprava otrok na šolo, ki niso obiskovali vrtcev, celodnevna šola, ki je bila vzorčno uvedena na nekaj šolah, med drugim na šoli v Leskovcu pri Krškem) ter letovanje prvih skupin otrok v Nerezinah; pranečakinja Tanja Cesar pa je spregovorila o njej kot ženski, močnem členu povezovanja sorodstva, še posebno pozornost pa je namenjala nečakinjam in nečakom ter zatem tudi pranečakinjam in pranečakom. »Vsi smo bili njeni otroci, toliko bolj, ker teta Rezi, kot smo jo klicali, svojih ni imela,« je med drugim dejala Cesar.

pogovorni vecer o Rezi Pirc (22)

Anita Radkovič iz Mestnega muzeja Krško

V uvodu pogovornega večera je zbrane pozdravila podžupanja Brigita Piltaver Imperl, ki je najavila junijsko otvoritev spominskega obeležja in kustosinja Mestnega muzeja Krško Anita Radkovič, ki je poleg povzetka življenjepisa Rezi Pirc predstavila tudi izvajajoče aktivnosti v mestnem muzeju. V njem so v sklopu participativnega proračuna v letu 2021 izvedli projekt »Spregledane – pozabljena polovica Krškega«, skozi katerega so pripravili predstavitev štirih žensk, ki so s svojim delom pustile izjemen pečat v lokalni skupnosti in širše, med njimi tudi Rezi Pirc. Obenem so izdali tudi istoimensko publikacijo, v kateri so strnili področja delovanja in njihove dosežke. Kot je povedala Rakovič na pogovornem večeru v Leskovcu, bodo v muzeju Rezi Pirc posvetili tudi občasno razstavo, za katero so svojci prispevali tudi več fotografskega gradiva in njenih osebnih predmetov. Razstava, ki jo bodo pripravili v prostorih Mencingerjeve hiše, bo pospremila junijsko odkritje njenega spominskega obeležja v mestnem parku.

Časovno (pre)dolgega pogovornega večera za laično javnost se je sicer udeležilo večje število občank in občanov, največ iz Leskovca pri Krškem, sorodnikov in posameznikov, ki so se z Rezi Pirc srečevali bodisi skozi poslovno bodisi družbeno življenje.

B. M.
« Nazaj na seznam
»