Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ringaraja – otroška pevska revija

Objavljeno: Petek, 26.05.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Ringaraja 2023 (15)

Ringaraja je polepšal dan nastopajočim in vsem v kulturni dvorani.

Že ptički na vejah žvrgole, da otroci s ponavljanjem rim in petjem pesmi razvijajo svoje miselne in govorne sposobnosti ter spoznavajo svoj materni jezik. Bogatijo besedni zaklad in posluh tako za rimo kot tudi za petje ter skozi igro in kar mimogrede usvajajo nove besede in njihove skrite pomene … in tako je bilo tudi v četrtek, 18. maja 2023, na 6. reviji predšolskih in mlajših šolskih pevskih zborov občine Sevnica slišati ubrano petje mladih pevk in pevcev.

Na pevskem srečanju, ki ga tradicionalno pripravlja sevniška izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, je skupaj nastopilo sedem predšolskih in mlajših šolskih pevskih zborov Občine Sevnica. Revija je poteka v dveh delih, saj je sodelujočih pevskih sestavov preveč, da bi jih uspeli predstaviti na enem koncertu.

Prvi koncert je otvoril mlajši otroški pevski zbor OŠ Milana Majcna Šentjanž pod mentorstvom zborovodkinje Stanke Gaši, na klavirju jih je spremljal Dejan Jakšič, pri njihovem nastopu pa so sodelovali tudi pevci Društva vinogradnikov Šentjanž. Zborovodkinja Sonja Kugonič se je revije udeležila z otroškim pevskim zborom »Mavrica« iz Vrtca pri OŠ Krmelj, pri nastopu pa jih je na kitari spremljala Anja Alesia Grošelj. S predšolskim pevskim zborom »Ciciban«iz Vrtca Ciciban Sevnica je sodelovala tudi zborovodkinja Melita Železnik s korepetitorjema Petro Trlep in Markom Travnom.

Drugi koncert je otvoril otroški pevski zbor 1. razreda OŠ Blanca, ki deluje pod mentorstvom zborovodkinje Marte Siter. Zborovodkinja Tadeja Udovč je nastopila z otroškim pevskim zborom »Zborovska pripravnica« iz OŠ Boštanj. Temu je sledil nastop otroškega pevskega zbora »Glasbena pripravnica« OŠ Tržišče, ki deluje pod mentorstvom zborovodkinje mag. Mateje Repovž Lisec. Zborovodkinja Barbara Dolenc je na reviji sodelovala z najštevilčnejšim otroškim pevskim zborom »Glasbene miške« iz OŠ Sava Kladnika Sevnica. Vse zborovske sestave je na klavirju spremljal Dejan Jakšič.

Ob zaključku vsakega od delov srečanja je bil tradicionalno izveden še skupen nastop vseh nastopajočih pevcev v združenem otroškem pevskem zboru. Velikemu združenemu zboru na prvem koncertu je dirigirala zborovodkinja Melita Železnik, na drugem pa zborovodkinja mag. Mateja Repovž Lisec. Na klavirju je nastopajoče spremljal pianist Dejan Jakšič, pevsko revijo je z izbranimi besedami prijetno povezovala Tanja Mikolič.

Katja Pibernik, JSKD OI Sevnica
Foto: Nevenka Flajs

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam