Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rokodelke iz odpadnega papirja izdelale okrasne in uporabne predmete

Objavljeno: Petek, 24.03.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava iz papirja PZDU Posavje (74)

Manja Seher in Jožef Žnidarič sta vodjem ročnodelskih sekcij podelila zahvale PZDU

Članice ročnodelskih sekcij pri društvih upokojencev Kostanjevica, Brestanica in Sevnica so včeraj pod večer na regijski razstavi Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavja (PZDU) v krški Dvorani v parku na ogled razstavile izdelke iz papirja. Razstavo, ki je na ogled do 18. aprila, je odprla krška podžupanja Brigita Piltaver Imperl, ki je ob tem poudarila, da se vrednost ne izkazuje zgolj v izdelkih, ki so jih izdelale marljive in spretne roke rokodelk, temveč je dragocen tudi skupen čas, ki ga te preživijo ob sami izdelavi ročnih del pa tudi na prireditvah, na katerih pokažejo svoje veščine in te delijo z obiskovalci.

razstava iz papirja PZDU Posavje (1)

Razstava izdelkov iz papirja je na ogled do 18. aprila

Manja Seher
iz DU Brestanica, meddruštvena koordinatorka razstave, ki so jo v PZDU v dvorani vzpostavili v sodelovanju z JSKD Območno izpostavo Krško, je povedala, da so želele rokodelke z izdelki prikazati rokodelsko znanje, obenem pa tudi poudariti skrb za okolje spričo kopičenja odpadkov: »Morda bomo s to razstavo naredili en majhen korak k osveščanju, da je mogoče zavržene materiale, poudarek je na papirju, še kako koristno uporabiti. Ob množici reklam, drugih tiskovin, ki vsakodnevno polnijo naše nabiralnike in izdelkov iz kartona želimo dokazati, da ti niso le za enkratno uporabo, temveč da se jih da primerno obdelati in ponovno uporabiti, predelati v drugo obliko. In še nekaj je pomembno, ko se bomo izdelkov naveličali in jih odvrgli, ne bomo znatno dodatno obremenili okolja, saj so izdelki iz papirja hitro razgradljivi.«

razstava iz papirja PZDU Posavje (73)

Člani družine Kukovičič med nastopom

Navdušenje spričo narejenih izdelkov, nekaj med njimi je dovršenih do te mere, da opazovalec niti ne opazi razlike v primerjavi s keramičnimi izdelki ali izdelki iz lesa, je izrazil tudi predsednik posavske PZDU Jožef Žnidarič, ki je s Seher vsem trem vodjem ročnodelskih sekcij, ki so prispevale izdelke za razstavo, podelil zahvale. Otvoritev razstave, ki jo je povezovala Martina Tina Žnidaršič iz DU Sevnica, so z glasbenimi nastopi popestrili in obogatili mladi pevci Elizabeta, Julija in Gabriel ob klavirski spremljavi mamice Tatjane Kukovičič, duet, zakonca Zdenka in Andrej Pinterič ter s poezijo člana literarne sekcije Večerna zarja (DU Sevnica ) Štefka Vidrih in Jožef Žnidarič, moderatorka Žnidaršič pa je ob tej priložnosti zbranemu občinstvu v prisotnosti folklornega para iz folklorne skupine Spomin (DU Sevnica) opisala njuno narodno nošo.

B. M.
« Nazaj na seznam
»