Časopis za pokrajino Posavje
8.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S čustvi prežeto »Mirno morje« na razstavi

Objavljeno: Petek, 08.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava mirno morje-sola mihajla rostoharja (17)

Razstava v avli doma si nedvomno zasluži pozornost, že zaradi tega, ker nasmejani obrazi zrcalijo čustva in doživetja ter obiskovalca kot morje posrkajo vase.

V sodelovanju z Zavodom R Slovenije za šolstvo na krški Osnovni šoli dr. Mihajla Rostoharja že deseto leto izvajajo projekt Mirno morje. Gre za največji mirovno-jadranski projekt, ki je namenjen otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.

razstava mirno morje-sola mihajla rostoharja (22)

Koordinatorice že desetletje izvajajočega projekta Mirno morje

Na šoli so v jubilejnem letu utrinke z dosedanjih jadranj strnili v razstavo in jo postavili na ogled v avli Kulturnega doma Krško. Kot je dejala Meta Habinc, ena izmed treh koordinatork projekta vsakoletne flote miru, ki se zvrsti v mesecu septembru, ta poteka že vse od leta 1994, na krški šoli pa so se ji na pobudo Ide Slapšak, matere enega izmed tedaj šolajočih otrok, pridružili leta 2009. Sicer so prvotno floto navedenega mednarodnega projekta sestavljale tri jadrnice s 17 udeleženci, od leta 2008 dalje pa se je udeležuje že 900 otrok in mladostnikov različnih narodnosti, ki bivajo na prek 100 jadrnicah, letos je bilo teh kar 114. V zadnjih letih so se učencem šole pridružili na morski avanturi tudi uporabniki Varstveno-delovnega centra Leskovec-Krško. Plovba po morju in življenje na jadrnici zahtevata od posadke sodelovanje, medsebojno skrb in spoštovanje, hkrati pa gre v primerjavi z vsakdanjikom na kopnem za drugačno preživljanje prostega časa, v katerem se mladi učijo različnih fizičnih in socialnih veščin, obvladovanja strahu, predvsem pa je dragocen čas, ki ga na jadrnicah preživijo tudi z otroki iz drugih držav in stkejo tudi nova znanstva.

razstava mirno morje-sola mihajla rostoharja (34)

Na otvoritvi udeleženi sedanji in nekdanji jadralci s skiperji in koordinatorkami

Otvoritve razstave so se z družinami udeležili tako sedanji kot nekdanji učenci, udeleženci jadranja, pa tudi skiperji jadrnic, s katerimi plujejo že desetletje. Zato je bilo snidenje z njimi nadvse prisrčno, učenci šole pa so samo otvoritev razstave pospremili z glasbenim programom, nekaj izmed mladih jadralcev pa je ob tej priložnosti zbranim strnilo tudi svoja doživetja preživetih dni na plovbi. O pomenu izvajajočega projekta, ki skozi terapevtski program pri udeležencih krepi samopodobo in pozitiven odnos do življenja, sta poleg koordinatoric Mete, Ide in Danice spregovorila tudi ravnateljica šole dr. Barbara Smolej Fritz in ustanovitelj oziroma pionir projekta v Sloveniji Mirko Wudler iz Zavoda Mirno morje, kateremu je pripadala tudi čast, da je zarezal v jubilejno torto.

B. M.
« Nazaj na seznam