Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S »Knjižnimi zmenkarijami« do »Prešerne bralke«

Objavljeno: Petek, 13.01.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_0752

Ob zaključku "Knjižnih zmenkarij", foto: V. Planinc

»Bralno pogovorni projekt Knjižne zmenkarije sta v letu 2011 pripravila Valvasorjeva knjižnica Krško in Dom starejših občanov Krško, saj se je skupina bralk, ki so prebivale v Domu, želela pogovarjati o prebranih knjigah, se seznaniti s knjižnimi novostmi, obenem pa se tudi družiti s strokovno osebo, ki bi jim pomagala vživeti se tako v literarne zgodbe, kakor bi jim odpirala nove poglede na prebrano,« je o projektu spregovorila moderatorka knjižničarka Urška Šoštar.

Dodala je, da je mladostno poimenovani projekt prerasel v srečanja dvakrat mesečno, knjige so prilagojene starejšim bralcem, kot nadgradnja v okviru tega pa je bralna značka, ki so jo poimenovali Od Prešerna do Prešerna ali Beremo prešerno, ki se konča s posebnim priznanjem Prešerna bralka.

Letošnja zaključna prireditev je 12. januarja potekala v prostorih Doma, kjer se je zbralo lepo število obiskovalcev. Uvodoma so prisluhnili prijaznim in spodbudnim besedam direktorice knjižnice Urške Lobnikar Paunović, ki je še posebej bralkam zaželela veliko prijetnih bralnih trenutkov tudi v prihodnje. Zbrane je prav tako tankočutno nagovorila domska socialna delavka Vanja Resnik. Gostja v programu pa je bila kulturna ustvarjalka Marija Hrvatin z Libne. Pogovorne trenutke, ki jih je vodila Šoštarjeva, so z recitacijami Hrvatinove dopolnili Alenka Preskar, Anica Kodrič, Stanislava Vahčič in Fabijan Hrvatin. Za glasbeno spremljavo je poskrbel Blaž Hrvatin. Vseh sedem bralk, ki so prebrale vsaj pet knjig, pa se je razveselilo praktične nagrade in priznanja Prešerna bralka.

M. H.
« Nazaj na seznam