Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S koncertom dua Silence odprli Formo vivo in festival kulture

Objavljeno: Petek, 05.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
GBJ-Kostanjevica-Forma viva-FKK-otvoritev (62)

Koncertu dua Silence je prisluhnilo kar številno občinstvo.

Sinoči so na arkadnem dvorišču Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki s skupno otvoritvijo pričeli kar dva velika kulturna dogodka: Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva in Festival kulture Kostanjevica, ki ga pripravlja Mladinsko društvo Kostanjevica na Krki.

Za uvod je zapel pevski zbor Društva podeželskih žena Pod Gorjanci, nato je številne zbrane pozdravil programski vodja omenjenega festivala kulture, sicer znani gledališki in TV igralec, Stane Tomazin. Župan Ladko Petretič je v nagovoru dejal, da občina podpira tovrstne prireditve, ki Kostanjevico na Krki utrjujejo na kulturnem in turističnem zemljevidu Slovenije. Pohvalil je mladinsko društvo, da se je tudi letos lotilo organizacije festivala, in galerijo, da ohranja tradicijo kiparskega simpozija. »Vsaka taka zadeva je za občino pozitivna, zavedamo pa se tudi, da to potegne za seboj velika finančna sredstva,« je dejal, zato občina vsako leto povečuje sredstva za kulturo.
GBJ-Kostanjevica-Forma viva-FKK-otvoritev (46)

Udeleženca letošnje Forme vive Bojan Mavsar in Robert Canev


 
FORMA VIVA ŽE POTEKA
 
Direktor galerije Goran Milovanović je povedal nekaj o letošnjem kiparskem simpoziju Forma viva, ki se je v minulih dneh že začel, zaključil pa se bo 27. julija. Letošnji udeleženci so Aldo Shiroma iz Peruja, ki v Kostanjevico pride naslednji teden, Bolgar Robert Canev in Slovenec Bojan Mavsar, rojen v Brežicah, zgodnjo mladost je preživel v Krškem, zdaj pa živi na Vrhniki. Slednja sta z delom že pričela in so že vidni prvi obrisi njunih del.
GBJ-Kostanjevica-Forma viva-FKK-otvoritev (22)

Večer so odprle pevke domačega DPŽ Pod Gorjanci.


KULTURNI FESTIVAL LETOS TRIDNEVNI
 
O kulturnem festivalu pa je spregovoril predsednik mladinskega društva Jan Strajnar. »FKK je odgovor na pomanjkanje kulture, samoizpolnjevanja in zadovoljevanja potreb v današnjem kaotičnem svetu. FKK je hedonizem. FKK je decentralizacija. FKK je naša bit,« je dejal o festivalu, ki se je rodil iz ideje o obuditvi Kostanjevice, o »preporodu iz zaspanega mesteca v vibrantno zbirališče umetnikov«. »Lansko leto smo dokazali, da je bila Kostanjevica potrebna takšnega festivala, zato smo se odločili, da bo letošnji še večji, boljši, da bo ponujal pester nabor vsebin in nekaj za vsakega kulturnega sladokusca,« je še dejal. Tako bo letos v programu festivala nastopilo kar devet glasbenih skupin (Silence, Leslie More, Koala Voice, Repetitor, HIGH 5, NOAIR, Generator, Jonathan in Prismojeni profesorji bluesa), na sporedu sta dve gledališki predstavi (Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev v izvedbi Anje Novak ter Ich kann nicht anders v izvedbi kolektiva Beton Ltd.), gledališko-plesna delavnica z Gregorjem Luštkom in literarni zajtrk z Mileno Zupančič. Organizacija seveda terja ogromno priprav, dela in finančnih sredstev, zato se je zahvalil organizacijski ekipi, partnerjem, sponzorjem, donatorjem in podpornikom festivala.
 
V nadaljevanju večera so zbrani prisluhnili koncertu dua Silence, ki ga sestavljata Boris Benko in Primož Hladnik. S svojo minimalistično glasbo (klavir + vokal) segata tudi v druga polja umetnosti, zlasti v gledališče, in veljata za eno najbolj cenjenih zasedb v Sloveniji, kar sta upravičila tudi na tokratnem koncertu, ki je navdušil občinstvo.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford