Časopis za pokrajino Posavje
31.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S slikami v rokah pred leti že v Firencah

Objavljeno: Petek, 13.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Jercina razstava na prostem (9)

Sevniška slikarka Jerca Šantej (desno) se je odločila, da bo slike, ki jih je ustvarila v času epidemije, razstavila kar na ulici.

V času širjenja koronavirusa so muzeji, galerije in ostale kulturne ustanove zaprli svoja vrata, zato se priložnostne razstave selijo na prosto. Sevniška slikarka Jerca Šantej se je odločila za »hodečo« razstavo, pri čemer so ji pomagali prijateljice in prijatelji, ki so nosili njene slike večjih dimenzij po sevniških ulicah.

Naključni mimoidoči pešci, kolesarji in vozniki so z začudenjem zrli v premikajoče se slike ter se nasmihali, saj je bil prizor res nenavaden, a je marsikomu polepšal mirno in sončno minulo nedeljsko popoldne. Ustvarjalka, ki ji idej ne manjka, je s svojimi slikami pričarala nasmehe tudi na obraze stanovalk in stanovalcev sevniškega doma upokojencev ter zaposlenih, ki so mahali v pozdrav in ploskali na balkonih doma.

S SLIKAMI V ROKAH PRED LETI V FIRENCAH

Jercina razstava na prostem (72)

Pri nošenju slik večjih dimenzij so ji pomagali prijatelji, mimoidoči in mimovozeči pa so naredili tudi kakšen posnetek.

»Ideja o prenašanju slik ni tako nova, ko sem imela pred leti razstavo v Firencah in nismo smeli z avtobusom do galerije, smo slike ročno prenesli. Tokratna ideja, da se s slikami predstavim na prostem, ima popolnoma drug koncept in smisel. V tem obdobju širjenja koronavirusa je odpadla razstava mojih slikarskih del v Posavskem muzeju, a slike so nekako hotele na plano …« pojasni sevniška slikarka, ki je čas epidemije posvetila slikanju in ideja, da slike pokažejo na ulici, se ji je zdela zanimiva in privlačna. »Slike so bile opažene in upam, da tudi dober namen – približati ustvarjalnost, kulturo, bliže ljudem, kajti, druge opcije v tem času, ko nam kraljuje krona – covid 19, 20, 21 ... ni,« nadaljuje in doda, da za naprej ne načrtuje ničesar posebnega. »Prepustila se bom trenutnim vzgibom in projektom, kakor je bil ta ’art to go’. Zavedam se vloge kulture, umetnosti in mi ni vseeno, zato se bom še naprej in po najboljši moči trudila, da dodam kamenček v ta brezčasen mozaik ustvarjalnosti,« zaključi pogovor s hvaležnostjo, da ima ob sebi lepo število prijateljev, ki so prišli na njen dom na omenjeni dan, ko je tudi praznovala rojstni dan, in sodelovali pri nošenju slik po sevniških ulicah.

PREMIKAJOČA SE RAZSTAVA NALETELA NA DOBER ODZIV

Jercina razstava na prostem (86)

Tomaž Pavkovič je potujočo razstavo zabeležil skozi filmsko kamero.

»Jerca je slikarka, umetnica, poznana doma in širše po svetu. Svoja dela je prikazovala v Parizu, Ameriki in še kje. V glavnem pa je kulturnica, ki ni pozabila na svoj domači kraj. Na gradu v Sevnici je doslej organizirala že veliko dogodkov, pripeljala veliko kolegov, umetnikov ... Nimam namena objavljati njenega življenjepisa, zato se posvetimo njeni zadnji akciji – potujoči razstavi. Njena dela so prijatelji nosili v rokah in se sprehodili po Sevnici. Od njenega doma pri cerkvici sv. Ane v Šmarju je kolona s slikami v rokah krenila mimo rondoja do platoja pri sevniški železniški postaji in naprej do doma upokojencev ter zdravstvenega doma, kjer smo slavljenki na parkirnem prostoru zapeli za rojstni dan in popili pol kozarčka penine. Meni se je zdela vsa stvar zelo simpatična in vem, da bo Jerci ostala v spominu. Še enkrat, Jerca, vse najboljše!« se glasi simpatičen in iskren zapis Jožeta Teraža, ki je spremljal celotno dogajanje s fotoaparatom v roki, pridružil se mu je tudi Ljubo Motore in kot snemalec Tomaž Pavkovič. Prijaznemu vabilu se je odzval tudi Posavski obzornik in nastalo je nekaj prijetnih slikovnih zaznav, ki jih dajemo na ogled v fotogaleriji.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam