Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Samospevi Antona Lajovica na gradu Rajhenburg

Objavljeno: Torek, 14.11.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
koncert - drustvo nasa pesem na gradu Rajhenburg (8)

Nastopajoči pevci društva Naša pesem

Pevsko društvo Naša pesem nadaljuje s svojo tradicijo koncertov. Tokrat so Marko Železnik in njegovi pevski prijatelji naštudirali čudovite samospeve slovenskega skladatelja Antona Lajovica, ki smo jim prisluhnili v nedeljo, 12. 11., na gradu v Brestanici.

koncert - drustvo nasa pesem na gradu Rajhenburg (1)

Nastopajočim je prisluhnilo lepo število slušateljev

Anton Lajovic zavzema v slovenski zgodovini glasbe pomembno mesto. Pisal je skladbe, ki so tako po muzikalni kot po tehnični strani dognane stvaritve. Z njimi je v začetku našega stoletja med prvimi stopil v korak z razvojem evropske glasbe in pokazal naslednji generaci­ji naših skladateljev pravo pot. Najpomembnejše mesto v Lajovčevem skladateljskem delu zavzemajo samospevi. Z nji­mi je nadaljeval tradicijo,  ki  so  jo začeli Benjamin  Ipavec  in  drugi  v  devetnajstem stoletju, vendar jih je glasbeno poglobil, izra­zno razširil in z njimi dosegel kvaliteto tedanjega evropskega.

Pred kar številnim občinstvom so nastopili Marko Železnik, Tjaša Primc, Klemen Šterk, Anja Žabkar, Jernej Železnik ter na klavirju Jernej Fabijan. Dogodek je z besedo povezala Mirjana Marinčič.

Vir: Marko Železnik, foto: Martin Uranič
« Nazaj na seznam