Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sara: Bili so moj dedek, pradedek, stari stric in prababica

Objavljeno: Petek, 10.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Spotikavci (4)

Sara Martinšek je položila cvetje ob spotikavce v spomin na prednike, ki so izgubili življenje v holokavstu.

Včeraj so v slovenski prestolnici v trajen spomin na žrtve holokavsta namestili sedem novih »spotikavcev« - spominske granitne kocke, prevlečene s slojem medenine in vgraviranimi osebnimi podatki posamezne žrtve. Štiri izmed spotikavcev so namestili pred vhodnimi vrati na Korytkovi 22 štirim članom družine Silberstein/Savić, o kateri je Posavski muzej Brežice pred leti postavil pregledno razstavo in ta je sedaj na ogled v Mini teatru in Judovskem kulturnem centru Ljubljana.

Spotikavci (6)

Spotikavci - spominske granitne kocke

»Zvok violine zadane naravnost v srce. Položili sva spotikavčke v spomin na štiri žrtve holokavsta. Bili so moj dedek, pradedek, stari stric in prababica. Nikogar nisem spoznala. Mama je čudovito zaključila svoj govor. Ne bodimo nestrpni, pa naj bodo druge vere, spolne umerjenosti, politične privrženosti ali kakorkoli drugačni od nas. Naj nas drugačnost bogati in ne razdvaja,« je zapisala na družbenem omrežju po zaključenem dogodku Sara Martinšek, ki so ji v spomin na prednike ostale le slike, ohranjeni predmeti in spomini njene matere Estere Savič Bizjak, potomke judovske družine Silberstein/Savić, hčerka edinega preživelega iz omenjene družine, ki je preživel holokavst (sistematičen genocid Judov) v času druge svetovne vojne.

Razstavo pod imenom Holokavst v Ljubljani: Družina Silberstein/Savić, ki je do 14. septembra na ogled v Mini teatru in Judovskem kulturnem centru Ljubljana, je pripravil Posavski muzej Brežice v sodelovanju s Sinagogo Maribor, njenim direktorjem in soavtorjem razstave Borisom Hajdinjakom ter Estero Savič Bizjak iz Sevnice, ki je posodila predmete družine Silberstein/Savić.

S. R., foto: PMB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte