Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Senovčani 100 let gledališča obeležili s komedijo Poroka čistilke Marije

Objavljeno: Ponedeljek, 16.10.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
poroka cistilke Marije - DKD Senovo (39)

Prizor iz komedije Poroka čistilke Marije

Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo je s sobotno premierno uprizoritvijo in z nedeljsko reprizo gledališke igre Poroka čistilke Marije obeležila 100 let gledališke dejavnosti v senovski dolini. V obeh dneh je bila dvorana v Domu XIV. divizije povsem razprodana, zato si bo v tem mesecu mogoče komedijo ogledati tudi v izrednem terminu, in sicer 22. oktobra.

poroka cistilke Marije - DKD Senovo (4)

Tako na premierni uprizoritvi komedije kot na reprizi so gledalci do zadnjega kotička zapolnili senovsko dvorano.

Visok jubilej, 100 let uprizarjanj gledaliških del na Senovem, so v delujoči dramski sekciji kulturnega društva obeležili z uprizoritvijo komedije, ki jo je pisatelj in dramatik Tone Partljič iz izvornega dela, monokomedije Čistilka Marija, priredil najprej za gledališko skupino v Pekrah, zatem pa še za senovske gledališčnike. Ti so namreč pod vodstvom režiserke Bože Ojsteršek, ki je od leta 1995 dalje vzpostavila na senovskem odru kar 13 Partljičevih komedij, pred njo pa dve tudi režiserka Zinka Guček, želeli, da bi častitljiv jubilej proslavili z vključitvijo čim večjega števila amaterskih igralcev v igro. Kar 25 jih tokrat igra, več kot polovico njih predstavljajo upokojenci, ki so sicer na odru igrali v času, ko so bili še delovno aktivni. Njihovo angažiranje ni naključno, saj je prizorišče dve uri trajajoče komedija umeščeno v dom upokojencev, v katerem obeležujejo 100 let delovanja dejavnosti.

poroka cistilke Marije - DKD Senovo (65)

Na sredini režiserka Boža Ojsteršek, levo in desno od nje Lucija Golob in Janko Avsenak

Osrednja vloga pripada izvrstni Luciji Golob, ki igra Marijo, ki se preko javnih del zaposli v domu kot čistilka. Med čiščenjem sobe varovanca Karla Frangeža (Janko Avsenak) jo ta prime, spodbujen z viagro, ki mu jo je prodal varovanec Lojz (Jože Požun), za zadnjico, kar botruje vrsto komičnih situacij, na kancu celo poroki med Marijo in Karlom, ki sovpade s praznovanjem jubileja ustanove za starejše. Poleg že navedenih v igri igrajo še Mojca Brilej Behin, Mojca Gorenc, Vlasta Moškon, Mirela Zalokar, Dragica Kolan, Darja Boh, Alenka Poznič, Vesna Seničar, Marjan Poznič, Milena Gorenc, Marija Krušič, Jožica Hictaler, Branko Margon, Karmen Perme, Ernest Breznikar, Irena Kozole, Radica Knez, Jožica Hribar, Zvonko Marinič, Ana Srpčič, Matej Ulčnik, Guni Fabjančič, po udru pa se celo sprehodi psička Aja.

Glasbeno podlago za ples je posnela Rebeka Dremelj, koreografijo pripravil Sebastijan Vodlan, Irena Kozole je prevzela vlogo šepetalke, izvedbi komedije pa je pridodala piko na i še tehnična ekipa, ki jo sestavljajo: Guni Fabjančič, Janja Žveglič, Radica Knez, Tanja Tušek Sotelšek, Gašper Rodman, Nejc Ojsteršek, Bor Šibila in Gašper Colarič.

B. M.
« Nazaj na seznam