Časopis za pokrajino Posavje
21.04.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sevniško grajsko poletje 2010

Objavljeno: Ponedeljek, 17.05.2010    Rubrika: KULTURA
Sevniško grajsko poletje 2010 Tudi v letošnjem letu bo na gradu Sevnica potekal tradicionalni kulturni festival Sevniško grajsko poletje 2010, ki bo potekal vse od 20. maja do 16. septembra 2010. V tem času se bo zvrstilo »rekordnih« 35 prireditev, katerih rdeča nit bo kulturna raznolikost in pestrost. V sodelovanju s številnimi organizatorji in izvajalci bo festival razveselil umetniške duše, ki se bodo lahko naužile umetnosti ob razstavnih dogodkih, še posebej pa na že 11. likovni koloniji Arspekta v obliki likovnih, slikarskih ipd. delavnic. Jerca Šantej pa je poleg svoje razstave v goste povabila tudi skupino Šukar, ki nas bo tudi razveselila s koncertom.

Na stežaj bodo odprli vrata gradu Sevnica in na dnevu odprtih vrat prikazali njegovo veličastno vsebino, programe in načrte za prihodnje. Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje duhovnosti s predstavitvijo meditacijskih tehnik, delavnico z meditacijo in sproščanjem z glasom ter z zvočno gong kopeljo ob poletnem solsticiju. Najmlajši bodo prišli na račun v času Srednjeveškega dne s srednjeveško tržnico in viteškim taborom s šotori ter delavnicami lokostrelstva, šole mečevanja, srednjeveškimi plesi, ogledi orožarne in viteške opreme, kovanjem denarja, zabavnimi otroškimi igrami, mečevalskimi dvoboji, žongliranjem in bruhanjem ognja...

Ljubitelji orkestralne glasbe se boste lahko naužili glasbe pihalnega, tamburaškega, kitarskega in godalnega oddelka Glasbene šole Krško ter ob zaključku Glasbene šole Sevnica občutili sadove večletnega dela z mladimi glasbeniki v Sevnici; z melodičnimi ritmi in harmonijo orkestralne zasedbe nas bosta zabavala tudi Big band Zagorje in Godba Sevnica, slednja bo priredila že tradicionalen koncert ob dnevu državnosti.

Ljubitelji klasične glasbe boste lahko uživali ob zvokih vrhunske zasedbe Musicall Humors iz Francije, koncert bo potekal v okviru Seviqc - festivala Brežice; ter ob zvokih kvarteta klarinetov Ad Clarinetum.

Ljubitelji gledaliških iger in spektaklov boste na svoj račun prišli z Jurčičevim festivalom, saj bosta v grajskem parku na prostem predstavljeni igri Deseti brat in Rokovnjači.

Glasbeni del bo zapolnjen tudi z nekoliko težjimi rifi mlade glasbene skupine Momento; vrhunskim tolkalnim nastopom Slovenskega tolkalnega dueta; ljudsko-folklorno zasedbo Brencl banda, ki bo v sodelovanju z AFS France Marolt pripravila zanimiv plesno-glasbeni folklorni večer; s teatralnostjo, satiro in resnobnostjo jazza, art popa in ambientalnih vplivov pa nas bo skušala prepričati avantgardna literarno-glasbena zasedba Swarga. Skupina Ba-Rock pa nas bo prepričala, da je slovenske ljudske pesmi moč igrati tudi na baročne inštrumente. Vokalni del bo zapolnil moški Oktet 9 z zelo raznovrstnim naborom pesmi.

Literarni del bo zapolnjen s predstavitvijo nove pesniške zbirke sevniškega umetnika Rudija Stoparja. Predstavile se bodo tudi kulturne skupine iz Blance in Razborja, kjer gojijo pestro in zanimivo kulturno dejavnost. Ob koncu festivala pa se bodo predstavile tudi otroške gledališke, lutkovne in pevske skupine učencev OŠ Sava Kladnika Sevnica.

Festival Sevniško grajsko poletje 2010 ponuja pester in zanimiv nabor dogodkov, ki si jih lahko ogledate  tukaj , pa tudi na spletni strani www.grad-sevnica.com.

Vir: Rok Petančič

« Nazaj na seznam