Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sevniških 40 iz leta 1983

Objavljeno: Nedelja, 12.11.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Sevniskih 40, 1983 (27)

Nova razstava Sevniških 40 iz leta 1983 prinaša lepe spomine in morda se kdo najde na fotografiji, kot se je Nada Novšak v pevskem zboru, ki je omenjenega leta pel na Lisci.

V včerajšnjem sobotnem popoldnevu je potekalo odprtje fotografske razstave »Sevniških 40«.

To je že peta razstava zapovrstjo in bo na ogled na ograji avtobusnega postajališča pri sevniški železniški postaji leto dni – do naslednjega občinskega praznika, ki ga Občina Sevnica praznuje prav na današnji dan, 12. novembra, in sicer v spomin na junaško dejanje komandirja Brežiške čete Dušana Kvedra Tomaža, ki je leta 1941 rešil skupaj s somišljeniki iz tedanjega sevniškega zapora pet političnih ujetnikov.

Skrben izbor 40 fotografskih utrinkov, ki obiskovalke in obiskovalce ob ogledu popeljejo v leto 1983, je pripravil član fotosekcije Društva Trg Sevnica Ljubo Motore.

Sevniskih 40, 1983 (38)

Izbor 40 razstavljenih fotografij je pripravil Ljubo Motore, ki skozi fotografski objektiv spremlja razvoj Sevnice že skoraj pol stoletja.

Tako kot pretekle razstave, ki so nastale na pobudo predsednika Društva Trg Sevnica Roberta Kašeta, tudi letošnja prinaša na ogled nekaj zanimivih dogodkov ter pogledov na razvoj sevniškega mestnega središča, ki se je iz starega dela Sevnice postopoma širil na območje poljedelskega in delavskega predmestja v Šmarju. Na črno-belih fotografijah so tudi osebe in morda se bo kdo našel med njimi ter obudil katerega izmed prijetnih spominov na čas, ki pušča sled skozi fotografijo. Vsaka fotografija ima podatek o datuma in kraju nastanka s kratkim komentarjem.

Sevniskih 40, 1983 (74)

Sevniške mažorete so po odprtju razstave nastopile še na mažoretnem večeru ob 20-letnici delovanja.

Odprtje razstave so s plesnim nastopom popestrile sevniške mažorete in z zapetimi pesmimi MePZ Lisca Sevnica. Zbranim sta namenila nekaj spodbudnih besed župan Srečko Ocvirk in predsednik Društva Trg Sevnica Robert Kaše, o fotografijah je spregovoril avtor Ljubo Motore.

Vabljeni k ogledu in obujanju spominov!

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»