Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skeči kot odslikava vsakdanjosti

Objavljeno: Sobota, 22.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
dv boris skec (90)

Boris Sternad (tretji z leve) s tokratno igralsko ekipo 22. januarja na generalki zadnjega skeča

Boris Sternad živi in ustvarja v Pesjem. Izmed konjičkov, ki jih goji v prostem času, najraje razmišlja o tematikah iz vsakdanjega življenja. Najbolj zanimive nato prelije na papir, da v obliki skeča zaživijo v odrski postavitvi. V Dolenji vasi deluje v okviru Kulturnega društva Žarek, kjer vodi dramsko sekcijo Veseli oder.

dv boris skec (10)

Boris Sternad

Dramska sekcija dolenjevaških kulturnikov je pred devetnajstimi leti zaživela s skečem Flavzarce, ki ga je napisal Boris Sternad za samostojno izvedbo. »Zbrali smo šest igralcev, ki so obiskovalce nasmejali s priložnostnimi in aktualnimi tematikami s peripetijami med moškimi in ženskami ter z družinskimi zdrahami,« je navedel Sternad in dodal, da so naslednje leto uprizorili prvo igro, dvodejanko Pijančki. Nastopili so v domačem okolju in tudi izven. Vsebina pa je zajemala gostilniške zgodbe, ki med pomenki potekajo v gostilniškem ambientu. Tokrat je zaigralo sedem igralcev. »Vedno stremim k temu, da pri pisanju zajamem splošno, trenutno aktualno tematiko, ki se odslikava v vsakdanjem življenju ter je podana na smešen, satiričen način,« je tekel pogovor s Sternadom, ki je nadaljeval, da je v vseh igrah, ki so jih pripravili, skupaj nastopilo 15 oseb. Od leta 2003 do 2008 so uprizarjali tridejanke, nato se je pričela Ocvirkijada, kjer je njihova igralska zasedba pričela svoje aktivnosti s 15-minutnimi skeči kot popestritev na prireditvi. »Tudi pri skečih je sodelovalo nekje 15 ljudi, tudi tukaj ne vsi naenkrat, pač pa glede na tematiko. Največ jih je skupaj zaigralo 12, ko smo v letu 2018 obeležili 20-letnico društva. Za ta dogodek sem pripravil poseben skeč, vsi ostali pa so vezani na koline, na koline v vseh oblikah, z vseh zornih kotov,« je še povedal sogovornik, ob tem je dodal, da imajo vaje nekako dva meseca, kar znese do 20 ur.

Sternad ne le piše, tudi igra, režira in si zamisli rekvizite. »Nekaj časa je igre režirala Jožica Vogrinc, nato Aleksandra Tomažin, skeči pa so v celoti v moji domeni. Izberem tudi igralce in za vsakega posebej priredim vlogo. To počnem z zadovoljstvom, mi je sprostitev, odklop od vsakdanjih skrbi. Je neke vrste razvedrilo. Zaposlim svoje misli in ideja, ki se porodi v trenutku, je že zapisana. Nato premišljujem o razširitvi, dopolnitvi in oblikovanju glede na like, da vloga igralcu leži, se lahko z njo poistoveti ter jo odigra po najboljših močeh,« je odstrl Sternad, ki je tudi še povedal, da so skeči izredno priljubljeni, dobro sprejeti pri občinstvu, saj se ljudje radi sprostijo in se nasmejijo. V vmesnem času so pripravili še nekaj priložnostnih skečev, ki so se vklopili v sklop ostalih prireditev. »Moteče se mi zdi, da takšne kulturne aktivnosti niso priznane kot samostojno delo in smo zaradi t. i. časovnih kvot oz. prekratkega izvajanja izvzeti na razpisih, kamor bi se lahko prijavili za finančne spodbude in na razpisih kandidirali kot sekcija samostojno. Tako pa na občinski ravni nismo nikjer obravnavani. Naš trud je podcenjen, dela nam ne priznajo, čeprav smo samostojna sekcija in damo svojevrstno težo prireditvam ter smo v bistvu rdeča nit dogajanja,« je bil kritičen Sternad, ki pa ga takšen odnos ne odvrača od načrtov. Z mislimi je že pri obeležitvi njihovega 20-letnega jubileja, ki ga bodo v prihodnjem letu pripravili v duhu minulih skečev. »Naša samostojna prireditev bo gotovo nosila naslov Skečerija in verjamem, da se bodo obiskovalci dodobra razvedrili, ko bomo prikazali odlomke iz vrste skečev, ki so dobro voljo krojili v zimskih časih minulih let,« sva zaključila pogovor z Borisom Sternadom.

Marija Hrvatin

Članek je bil 20. 2. 2020 objavljen v tiskani izdaji Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam