Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skupaj se znajdemo mi

Objavljeno: Sreda, 06.03.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Ljudske pevke z Blance (2)
Pod naslovom »Skupaj se znajdemo mi« se je v soboto v Kulturnem domu Loka pri Zidanem Mostu odvijala območna pevska revija poustvarjalcev glasbenega izročila v občini Sevnica v organizaciji JSKD OI Sevnica.

mag. Simona Molicnik sivic (4)

Pevsko revijo je spremljala mag. Simona Moličnik Šivic.

»Spremembe so del življenja in tako smo letos z novim razpisom Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije  spremenili ime srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v Napev – odsev, revija poustvarjalcev glasbenega izročila, a na območnem nivoju še vedno zraven omenjenega imena ostaja naš naslov Skupaj se znajdemo mi,« je povedala vodja sevniške območne izpostave JSKD Katja Pibernik.

Na srečanju, ki je namenjeno spodbujanju poustvarjanja glasbenega izročila in njegovemu ohranjanju ter pogovoru s strokovno spremljevalko po zaključku vseh pevskih nastopov, se je prva predstavila skupina Ljudske pevke z Blance pod vodstvom Ane Fakin. Pevke, ki rade prepevajo slovenske ljudske pesmi, so se predstavile z ljudskima Ko se zima poslavlja in Je Micka pridna, jaz pa len. Članice ženske pevske skupine Azaleja iz Boštanja, ki jih vodi Mimi Šuster, pojejo pa narodne, ljudske, narodnozabavne in umetni pesmi, bodo v letošnjem letu obeležile 20 let delovanja. Na sobotnem koncertu so se predstavile z dvema ljudskima – Je pa davi slanca pala in Ko zbrani gremo skozi vas. Kot tretja pevska skupina se je predstavila pevska zasedba Florjan, ki deluje v okviru PGD Sevnica – veterani. Pod vodstvom Toneta Šeška so zapeli Jurjevo, ki se poje kot kolednica ob godu sv. Jurija, in Dekle je zajemalo z vedrom vodo. Ženska pevska skupina Lokvanj iz Krmelja, v kateri je pred 15 leti prepevalo 18 pevk, danes pa jih poje le še sedem, vodi pa jih Marica Knez, so zapele Ko lani sem tod mimo šel in Ko ptičica sem pevala. Ljudske pevke Solzice so pričele peti pred 21 leti v okviru Aktiva žena Budna vas, od leta 2011 pa v sklopu KUD Budna vas, ki je bilo ustanovljeno na njihovo pobudo. Pod vodstvom Magde Sigmund so zapele ljudsko pesem Lani sem možila se, ki so jo včasih prepevali na druženjih in ob raznih kmečkih opravilih, ter Na gori je moj dom. Pod vodstvom Mirka Slemenška se je z zapetima ljudskima pesmima, Snočkajšnja noč in Tebi naj se glasi, predstavila pevska skupina Spomin, ki je del folklorne skupine DU Sevnica. Skupina pri vseh folklornih plesih, ki jih izvajajo, tudi zapoje. Pevsko srečanje so zaključile Ljudske pevke s Telč, ki od leta 2002 delujejo v okviru KŠD Telče. Ženska vokalna skupina trenutno šteje pet članic, slovensko ljudsko pesem pa so ponesle tudi k slovenskim zdomcem v nemški Essen. Pod vodstvom Zvonke Mrgole so se predstavile z ljudsko Slovo in Očetov ključ.

Prireditev, ki jo je povezoval Vili Zupančič, je strokovno spremljala mag. Simona Moličnik Šivic. Sodelujoči so ob zaključku prejeli priznanje JSKD IO Sevnica – vodjem skupin sta jih podelila predsednik ZKD Sevnica Jože Novak in vodja območne izpostave Katja Pibernik. Za pomoč in sodelovanje pri organizaciji prireditve sta se zahvalila še predsedniku KD Loka pri Zidanem Mostu Zoranu Cvaru.

S. R.
« Nazaj na seznam
»