Časopis za pokrajino Posavje
17.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slavnostni večer ob 100-letnici MoPZ Kapele

Objavljeno: Nedelja, 13.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
100_let_mopz_kapele_koncert (58)

Moški pevski zbor Kapele z umetniško vodjo Mihaelo Komočar Gorše (na fotografiji ob harmonikarski spremljavi Tadeja Kopinča)

V soboto zvečer je bilo slavnostno na brežiškem grajskem dvorišču, kjer so člani Moškega pevskega zbora Kapele s koncertom obeležili svojo 100-letnico delovanja. Po dostopnih podatkih je kapelski zbor peti najstarejši v Sloveniji in seveda najstarejši v Posavju. V uradnem delu programa smo lahko prisluhnili 16 različnim pesmim in še nekaj dodatkom, sicer pa so jih pevci v sto letih naštudirali več kot 350.

Zgodovina zbora

100_let_mopz_kapele_koncert (53)

Slavnostni govornik je bil evropski poslanec Franc Bogovič.

Leta 1920 je Anton Radanovič, študent teologije iz Slogonskega pri Kapelah, zbral prvih sedemnajst fantov in mož ter jih pripeljal na pevske vaje, kjer jih je učil štiriglasnega petja slovenskih narodnih in umetnih pesmi. Tako se je začela zgodba MoPZ Kapele. Ker so krajani pevce hitro vzeli za svoje, so takoj poskrbeli, da zbor ne bo ostal brez zborovodje. Eden prvih je bil Anton Pohar, ki je bil na čelu zbora med letoma 1933 in 1950, ko ga je zamenjal cerkveni organist Ivan Pinterič. Slednji je zbor zatem vodil skoraj polna štiri desetletja. V nekem obdobju 50. let prejšnjega stoletja so pravo redkost v brežiški občini predstavljali tudi pevski zbori sami. Poleg kapelskega sta delovala le še zbora v Krški vasi in Selah pri Dobovi. Pinterič je poskrbel, da sta v Kapelah poleg moškega delovala še ženski in mešani zbor. Pod Pinteričevim vodstvom je bilo pevce prvič mogoče slišati preko radijskih valov, saj so leta 1963 posneli nekaj pesmi za Radio Brežice. Veliko so seveda nastopali v živo, občinstvu v domačem kraju so se predstavljali z rednimi letnimi koncerti. Do začetka 70. let so kapelski pevci naštudirali že več kot sto pesmi. S staranjem zborovodje je rasla tudi povprečna starost pevcev, ki so drug za drugim počasi opuščali petje in število preostalih članov je tako upadlo, bilo jih je komaj nekaj več kot deset, da je obstajala bojazen, da bodo prisiljeni zapreti vrata. K sreči jim je v najbolj kriznih trenutkih uspelo najti nekaj mlajših moči, pri čemer je največjo prizadevnost in iznajdljivost pokazal mladi tenorist Vlado Hotko, tako da do najhujšega ni nikoli prišlo.
100_let_mopz_kapele_koncert (93)

Vlado Hotko je član MoPZ Kapele že vse od leta 1971.


Pinteričevi nasledniki Urek, Haler, Ogorevc in zadnjih deset let Komočar Goršetova

S Pinteričevo smrtjo leta 1987 se je v Kapelah končalo obdobje delovanja treh zborov, pri čemer je preživel le moški. Za dve leti ga je nato prevzel mladi domači učitelj glasbene vzgoje Vilko Urek, pod čigar vodstvom so prvič v zgodovini zbora nastopili v enotnih zborovskih oblekah, za njim pa »začasno«, za potrebe velikega koncerta ob 70-letnici zbora, izkušeni zborovodja Miha Haler iz Artič, čigar »začasna« doba je trajala polni dve desetletji, vse do koncerta ob 90-letnici leta 2010. Halerjeva doba je prinesla nov kakovostni napredek zbora. Redno so se začeli uvrščati med najboljše zbore v Posavju ter navezali stike z drugimi zbori in manjšimi pevskimi zasedbami ter obiskali mnoge kraje doma in v tujini. Posneli so svojo prvo avdio kaseto in ob 90-letnici še zgoščenko. Ustanovili so še skupino ljudskih pevcev Kapelski pubje, s katerimi Haler sodeluje še danes, in postali organizatorji raznih dobro obiskanih prireditev.
100_let_mopz_kapele_koncert (141)

V torto sta zarezala predsednik zbora Nino Bogovič (desno) in predsednik sveta KS Kapele Ivan Urek.


Halerjeva naslednica je bila operna pevka Mihaela Komočar Gorše. Rezultati pod njeno taktirko so bili kmalu vidni, saj se je kapelski pevski zbor začel redno uvrščati v »jagodni izbor« zborov jugovzhodne Slovenije. V času obeh porodniških dopustov sta namesto nje vskočila Niko Ogorevc in Jerneja Vakselj. Zbor se je v zadnjem desetletju tudi zelo pomladil in okrepil. Pod vodstvom Komočar Goršetove so pevci osvojili kar 90 novih pesmi različnih zvrsti, kar je za tako kratko dobo in ljubiteljski zbor zelo veliko. Nekaj jih je našlo prostor tudi na aktualni zgoščenki, ki so jo skupaj z monografijo o sto letih »popevanja« v Kapelah predstavili že 4. septembra.

Posebno priznanje Vladu Hotku

100_let_mopz_kapele_koncert (153)

Za zaključek je zaigral še Pihalni orkester Kapele, ki v tem letu obeležuje 170 let delovanja.

Slavnostni govornik na jubilejnem koncertu je bil evropski poslanec Franc Bogovič, ki je tudi omogočil izdajo zgoščenke. Poudaril je, da so vsi lahko ponosni, da je kapelski zbor zaoral ledino na pevskem področju v Posavju, sicer pa so po njegovih besedah v tem letu Kapele še toliko bolj izpostavljene, saj 170 let slavi tudi tukajšnji pihalni orkester, tako da je to dvojni praznik za kulturo. Zboru je ob častitljivem jubileju čestitalo še nekaj drugih posameznikov in predstavnikov kulturnih društev, med drugim tudi brežiška podžupanja Mila Levec, predsednik sveta KS Kapele Ivan Urek, predsednica KD Kapele Mihaela Blaževič ter tudi vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad in predsednica sveta JSKD OI Brežice Diana Kosar, ki sta pevcem ob tej priložnosti podelili Gallusove značke. Matjaž Kežman, Miran Kopinč in Uroš Vučajnk so prejeli bronaste značke za več kot pet let prepevanja v zboru, Marko Blaževič, Nino Bogovič, Jože Bosina, Mihaela Komočar Gorše in Tadej Slovenc so dobili srebrne za več kot deset let, Jani Ogorevc, Gregor Polajžer in Florjan Slovenc pa zlate za več kot 15 let. Priznanje sveta JSKD OI Brežice so podelili Vladu Hotku, »pevcu, ki s srcem in vso dušo prepeva in druži vse pevce vseh generacij«. Hotku se je še posebej zahvalil tudi predsednik MoPZ Kapele Nino Bogovič, rekoč, da je svoje celo življenje posvetil in podredil delovanju zbora. »Njegova močna volja, jasna vizija, pripravljenost pomagati in se žrtvovati za dobrobit zbora je le-tega privedla zelo daleč, do tukaj, kjer je zbor danes, pa sta nas privedla njegova potrpežljivost ter podajanje znanj mlajšim in zaupanje vanje,« je dejal in se zahvalil tudi še Miranu Kopinču za to, da je prevzel vso organizacijo in vodenje priprav na stoletnico zbora.

Prvič zapeli Kakor oblak si mi ti

Poleg Komočar Goršetove so kapelskim pevcem na slavnostnem koncertu dirigirali tudi nekdanji dirigenti Urek, Haler in Ogorevc. Za klavirsko spremljavo je poskrbela Špela Troha Ogorevc, za harmonikarsko pa Tadej Kopinč. Vezno besedo, ki je tekla predvsem o zgodovini zbora, sta prebirala Sara Dirnbek in Darko Ferlan. Zbor je ob tej priložnosti zapel tudi čisto novo pesem Kakor oblak si mi ti, pod katero sta se podpisala Matjaž Predanič in Marko Škofca, vnuk dolgoletnega zborovodje Ivana Pinteriča. Na koncu je sledil še slavnostni razrez velike torte, nekaj skladb pa je odigral tudi Pihalni orkester Kapele in na ta način voščil pevcem ter poskrbel za živahen zaključek skoraj triurnega glasbeno-pevskega večera. Zaradi velikega zanimanja je sobotnemu v nedeljo sledil še en koncert.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam