Časopis za pokrajino Posavje
6.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slika Julije Kermc med najboljših devet

Objavljeno: Četrtek, 09.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Parazol Julije Kermc

Julijina slika Avtoportret

V Narodni galeriji so ob 150. obletnici rojstva slovenskega slikarja impresionista Mateja Sternena pripravili likovni natečaj za osnovnošolce »Kakšne barve je tvoj parazol« ter izpostavili njegovo sliko Rdeči parazol, ki je del galerijske stalne zbirke.

Na omenjenem slikarskem platnu je upodobljena modno opravljena meščanka, najverjetneje slikarjeva žena Roza, ki se je odpravila na sprehod v park. Pred soncem jo varuje rdeč sončnik. Svetloba je skozi »parazol« ožarila njen obraz in ga skupaj z drugimi rdečimi površinami postavila v močan kontrast z zelenjem v ozadju. Slika je služila kot izhodišče za razmislek o svetlobi, barvah in impresionističnih potezah za ustvarjanje lastne interpretacije pri mladih likovnih ustvarjalkah in ustvarjalcih. Le-ti so z nastalimi deli sodelovali v javnem likovnem natečaju Narodne galerije Ljubljana, ki se je zaključil konec maja.

Med poslanimi skoraj 300 izdelki iz vse Slovenije je komisija (akad. slikar Tadej Tozon, lik. pedagoginja Tamara Bregar, kustodinja Nataša Braunsberger in častni član Tomaž Drozg, direktor TAM-TAM inštituta) izbrala devet najizvirnejših in jih 7. julija postavila na ogled v okviru TAM-TAM Ulične galerije v Ljubljani. Med razstavljenimi slikami je tudi »Avtoportret« mlade sevniške likovnice Julije Kermc, ki obiskuje dodatne učne ure pri prof. likovne pedagogike Eleni Sigmund. Ulična razstava bo na ogled do 3. avgusta, od 9. septembra pa bodo v Narodni galeriji na ogled vsi izdelki, ki so prispeli na likovni natečaj – izbor petindvajsetih del v izvirni obliki, preostali v obliki plakatnega kolaža.

S. R., foto: E. Sigmund


 
« Nazaj na seznam