Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slikarska dela Sonje Tkalec v Mosconovi galeriji

Objavljeno: Nedelja, 16.07.2017    Rubrika: KULTURA    Ogledov: 625Redakcija
RAZSTAVE 004 (1)

Na svoji tretji samostojni slikarski razstavi se v Mosconovi galeriji na sevniškem gradu predstavlja Sonja Tkalec iz Boštanja.

V minulem četrtkovem večeru je potekalo v Mosconovi galeriji na sevniškem gradu odprtje slikarskih del Sonje Tkalec iz Boštanja, ki se je likovnemu izražanju prepustila pred slabimi tremi leti, po odhodu v pokoj.

»Ne znam točno reči, kaj me je privedlo do odločilnega koraka, da sem začela s slikanjem na platno; vsekakor sta me vzpodbudila nedokončana slika mojega partnerja in slikanje sorodnika Srečka Močnika z Izlak. Pred dvemi leti in pol, novembra 2014, se je zgodilo - začela sem z akrilnimi barvami na platno. Kdor ljubi cvetje, ga želi tudi narisati, vsaj pri meni je bilo tako. Risala sem različno cvetje in svoje izkušnje nadgrajevala z risanjem živali, ki sem jih - posebno muce, vzljubila ob hčeri. Želela sem več; nastali so kužki, konji, gozdne živali … Nekaj me je potiskalo naprej. Decembra 2015 je nastal prvi akt, ki je bil mnogim že priznanim slikarjem všečen, rekli so, da je popoln, čeprav lahko rečem, da slika ni nikoli dokončana, vedno še najdem kaj, kar bi želela spremeniti, tudi po podpisu le-te pride še kakšna korekcija, dopolnjevanje. Pri prvem aktu sem ’dobila krila’ in nastal je drugi, tretji akt … Lotila sem se tudi črnobelega. V novembru 2015 je k razstavi vzpodbudila gospa Marija Hrvatin, Svitova ambasadorka, ko je v sevniškem zdravstvenem domu predstavljala svojo knjigo z naslovom Diagnoza, ko zastane dih. Menila je, da bi lahko s svojimi slikami popestrila prireditev. Predstavljenih je bilo osem mojih del, ki so krasile čakalnico pred laboratorijem. V zdravstvenem domu sem še vedno prisotna z novonastalimi deli, saj imam tam kar nekakšen ’svoj kotiček’, za kar sem izredno hvaležna direktorici Vladimiri Tomšič. Slike so nastajale, v meni je rastla želja, da pokažem več slik in dogovorila sem se za razstavo v Kavarni Špica v Sevnici. Za ta ambient sem pripravila predvsem slike z motivi iz narave, ki me je ’posrkala vase’. Nastali so motivi z vodnimi slapovi, morjem, gozdnimi živalmi. V kavarni so bile slike na ogled lansko leto dva jesenska meseca. V Knjižnici Sevnica je bila predstavitev z mojimi 38 slikami februarja letos. Doslej sem narisala preko 100 slik in veliko sem jih podarila, tudi v dobrodelne namene,« je opisovala svojo pot na odprtju razstave Sonja Tkalec v pogovoru z moderatorjem kulturnega dogodka Cirilom Dolniškom. »In danes smo tu, na sevniškem gradu, v tako lepem in pomembnem ambientu še nisem bila, vesela sem in si štejem v posebno čast,« je zaključila.

Odprtje slikarske razstave, ki bo na ogled do 10. septembra, sta popestrila z igranjem na kitaro Martin Sešlar in Simon Vintar, učenca sevniške glasbene šole, kjer je njun mentor Zoran Košir. Obiskovalke in obiskovalci so prijeten večer zaključili v Grajski kleti, kjer so nazdravili in ob domačih dobrotah spregovorili o novih načrtih.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki