Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slikarska zgodba »zaledenelega odnosa«

Objavljeno: Petek, 14.05.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Nik A. Skusek (1)

Nik Anikis Skušek se uveljavlja kot neorenesančni slikar.

V okroglem stolpu, ki je del Albert Felicijanove dvorane sevniškega gradu, je do konca tega tedna na ogled slikarsko delo domačega umetnika Nika Anikisa Skuška.

31-letni akademski slikar Nik Skušek, z umetniškim imenom Anikis, se posveča izražanju s čopičem in barvami že od svojih najzgodnejših otroških let. Živahnega otroka in najstnika je slikanje na platno umirjalo in ustvarjalnemu delu se je lahko posvečal ure in ure. V letošnjem letu je na 15. mednarodnem salonskem tekmovanju ’ARC staff award New York’ v konkurenci 4941 slikarskih del iz 83 držav prejel za sliko Prekletstvo Tritona eno najprestižnejših nagrad v slikarskem svetu, kar daje njegovemu umetniškemu delu dodaten zagon in potrditev, da je na pravi poti.

LJUBEZENSKI ODNOS V SLIKARSKEM MOTIVU 

Prekletstvo Tritona, slika (2)

Nagrajeno slikarsko delo

V sliko je »ujeta« zgodba o moškem in ženski ter njunem »zaledenelem odnosu«, ki ga ponazarja svetlomodra belina ter ledena ploskev. Na njej kleči moški, pod ploskvijo leži ženska. »Inspiracija za nastanek slike je bila osebna ljubezenska preizkušnja, ki se ni končala srečno,« pojasni avtor izbiro slikarskega motiva. Posebno pozornost na sliki doživlja predvsem klečeči moški, o katerem Nik pove: »Ledene korenine prebadajo njegovo koleno, ledvice in srce. Prebodeno desno koleno predstavlja moški aspekt telesa in razkriva ranjenost, nerazumevanje v odnosu, zaradi česar telo zelo močno trpi. Ledvice so simbol čustev, srce je povezava med vsemi organi v telesu, a vse je prebodeno z ledenimi koreninami ...«

SLIKA 'PREKLETSTVO TRITONA' KMALU V ZDA

Nik A. Skusek (6)

Na enem izmed preteklih ogledov je umetnika prijetno presenetila z obiskom znanka iz srednješolskih časov.

Omenjeno slikarsko delo, narejeno v olju na platnu in v velikosti 130 x 130 cm, z okvirjem pa meri 150 x 150 cm, je na ogled še do konca tega tedna, po 16. maju pa slika odpotuje v ZDA. Obiskovalke in obiskovalci si lahko slikarsko delo ogledajo tudi v družbi slikarja, in sicer v soboto ter nedeljo med 10. in 12. uro ter 15. in 17. uro. »Z veseljem predstavljam delo, ki ga resnično ljubim. Prejem prestižne nagrade je potrditev, da sem na pravi poti, po kateri stopam že od svojega peta leta starosti, a to je že druga zgodba,« se nasmehne.

S. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam