Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slikarski razstavi na sevniškem gradu

Objavljeno: Torek, 26.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava, Grad Sevnica (8)

Likovni umetnik Roman Veras v družbi vnukinje Taje Regent Veras, ki je letos prvi sodelovala v letošnji junijski enodnevni likovni koloniji v organizaciji JSKD OI Sevnica.

Pretekli četrtek je potekalo na gradu Sevnica odprtje dveh razstav s skupnim kulturnim programom, ki se je odvijal v Albert Felicijanovi dvorani, od koder so po zaključenem programu obiskovalke in obiskovalci odšli v Staro galerijo in Mosconovo galerijo v prvo nadstropje gradu.

SLIKARSKA DELA ROMANA VERASA V STARI GALERIJI

Razstava Grad 2019 (15)

Prejemnice srebrne plakete (od leve proti desni): Judita Rajnar, Marija Smolič in Giulia Gorlova.

V dveh razstavnih prostorih Stare galerije se s svojimi izjemnimi slikarskimi deli predstavlja Roman Veras iz Zgornjih Pirnič pri Medvodah – lanskoletni prvak enodnevnega likovnega shoda Grad 2018, ki je potekal v organizaciji JSKD OI Sevnica v mesecu juniju na sevniškem gradu. Veras, po poklicu umetnostni zgodovinar in etnolog, ki je tudi predsednik Kulturno umetniškega društva JaReM, se je po upokojitvi še intenzivneje začel posvečati likovnemu ustvarjanju. Za svoja dela je prejel že vrsto priznanj in nagrad; znanje, izkušnje in ideje pa nesebično ter z veseljem posreduje in izmenjuje na ustvarjalnih delavnicah, likovnih shodih itd. Veliko mu pomeni tudi lanskoletni naziv prvaka Sevniškega shoda Grad 2018, a ko je razmišljal o razstavi ter slikah večjih formatov, ki jih je moral prenesti v prvo nadstropje gradu, mu je to predstavljajo oviro, vendar ne za dolgo – na prireditvi se je javno zahvalil za pomoč pri prenosu slik v prvo nadstropje Cirilu Dolinšku, vodji JSKD OI Sevnica Katji Pibernik in hišniku KŠTM, saj bi sam slike večjih dimenzij težko nesel po stopnišču.

Motivi na razstavljenih slikarskih platnih večjih dimenzij so različni, barve tople, svetle, sijoče, vabljive … in z mnogimi zanimivimi ter nenavadnimi detajli, ki zamikajo, da bi se slike dotaknili.

V MOSCONOVI GALERIJI IN V GRAJSKEM OKNU SLIKARSKA DELA 41 AVTORIC TER AVTORJEV XIX. SEVNIŠKEGA LIKOVNEGA SHODA GRAD 2019

Razstava, Grad Sevnica (15)

Nevenka Flajs je za svoj triptih prejela zlato plaketo in naslov prvakinje shoda.

V Mosconovi galeriji so razstavljena slikarska dela ustvarjalk in ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške, AvsTrije in Italije, ki so sodelovali na letošnjem že 19. sevniškem likovnem shodu Grad 2019. Le-ta je potekal pod vodstvom Rudija Stoparja, ki je za letošnje likovno srečanje izbral tri teme, in sicer: »Abstrakcija«, »Oblaki nad mojo streho« in »500-letnica smrti Leonarda da Vincia«, likovnice in likovniki pa so lahko ustvarjali tudi na temo po lastni izbiri.

Na razstavi svoja dela postavljajo na ogled: Tomi Albreht (Poljane), Andrej Blažon (Novo mesto), Branko Bosina (Dobova), Rosina Curhalek (Dobova), Pavla Černigoj (Sevnica), Gordana Dobriha (Šentjanž), Stane Fabjančič (Brestanica), Matevž Jug (Sevnica), Petra Kampl Petrin (Brestanica), Vesna Karlovšek (Sevnica), Ludvik Kos (Radeče), Tone Klakočar (Sevnica), Mitja in Tanja Košar (Sevnica), Mojca in Neža Musar (Šentjanž), Marko Okorn (Sevnica), Marija Oven (Radeče), Marjan Perič (Sevnica), Andrej Pinterič (Dobova), Petra Pozderec (Sevnica), Erika Puc (Sevnica), Taja Regent Veras (Črnuče), Genka Rižnar (Žužemberk), Milena Roštohar (Blanca), Ulrih Rupret (Sevnica), Stane Udvanc (Šentjernej), Roman Veras (Zgornje Pirniče), Nevenka Verbič (Medvode), Irena Zgonc (Krmelj), Nevenka Flajs (Brezje pri Krmelju), Marija Smolič (Šentjernej), Judita Rajnar (Šentvid pri Stični), Nina Gole (Križišče pri Krmelju) ter Zdenko Grgeljac, Đurđica Horvat, Zdenko Horvat in Ati Salvaro s Hrvaške, Kristina Mailin iz Avstrije in Giulia Gorlova iz Italije.

Razstava Grad 2019 (37)

Častni gost Hanibal Salvaro

V grajskem oknu Mosconove galerije je na ogled slika letošnjega častnega gosta likovnega shoda – slikarja in kermičarja Hanibala Salvara iz sosednje Hrvaške, ki ima v svoji ustvarjalni kilometrini za sabo več kot štiristo samostojnih razstav. Njegova dela se nahajajo na hrvaškem in tudi v mnogih državah na vseh celinah, v muzejih in privatnih zbirkah širom sveta.

BRONASTE, SREBRNE IN ZLATE PLAKETE, PRVAKINJA SHODA IN MLADA AVTORICA SHODA

Razstava, Grad Sevnica (1)

Nina Gole je z likovnim delom Drevo osvojla naslov mlade prvakinje likovnega shoda.

Med omenjenimi likovnimi ustvarjalkami in ustvarjalci je večina prejela bronaste plakete, srebrno so prejeli Giulia Gorlova iz Italije za sliko Geometrijska abstrakcija, Marija Smolič iz Šentjerneja za slikarsko delo, ki ga je posvetila 500. obletnici smrti Leonarda Da Vincia in Judita Rajnar iz Šentvida pri Stični za sliko z naslovom Lilije.

Zlato plaketo je Rudi Stopar podelil že omenjenemu Hanibalu Salvaru in Nevenki Flajs iz Krmelja za triptih, ki ga je naslovila Sevnica. »Triptih barvno mehkih polj tvori celoto v simbolu trojnosti – združitve neba – zemlje in duhovni red v kozmosu ali človeku. Krajino mojstrsko členi na več ploskev, volumne opredeljuje jasno osvetljene v zaznavi megličastih barv. Zaznani so atributi grad, most, drevo in ptica,« je tekel opis nagrajenega slikarskega dela. Nevenka Flajs je osvojila tudi naslov prvakinje shoda, kar pomeni, da bodo njena dela naslednje leto v novembru krasila razstavna prostora v Stari galeriji, kajti vsakoletnemu prvaku organizator omogoči samostojno likovno razstavo na gradu Sevnica.

V posebni kategoriji »Mladi avtor« je sodelovalo pet mladih likovnih ustvarjalcev in naziv mlada prvakinja 19. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2019 si je prislužila mlada umetnica Nina Gole iz Krmelj z likovnim delom Drevo. »Barvna zloženka drobnih površin, ki označujejo krošnjo, deblo, korenine v svetlem stvarstvu zemlje in neba. Ustvarjen je dinamičen odnos, predvsem s pomočjo optičnih učinkov, ustvarjenihznotraj barvno nasičenega prostora,« je moderator dogodka Ciril Dolinšek opisal še eno likovno delo, ki je na ogled v Mosconovi galeriji. Mlada avtorica je zanj prejela tudi zlato plaketo, njena dela pa bodo postavljena na ogled v oknu Radogost naslednje leto v mesecu novembru.

OCENJEVALNA KOMISIJA

Vsa slikarska dela je pregledala in ocenila posebna komisije, ki so jo sestavljali Rudi Stopar, Jože Novak, Srečko Ocvirk, Marko Okorn in Hanibal Salvaro. Plakete in nagrade sta podelila mentor junijskega likovnega shoda Rudi Stopar ter vodja sevniške izpostave JSKD Katja Pibernik. Ustvarjalce in ostale goste sta na otvoritvenem dogodku nagovorila tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak. Baritonist Jure Klenovšek in pianist Andrej Resnik pa sta popestrila odprtje razstave z glasbenim nastopom.

Slikarska dela Romana Verasa v Stari galeriji so na ogled do konca decembra 2019, ostalih likovnih ustvarjalk in ustvarjalcev v Mosconovi galeriji pa do konca januarja 2020.

S. R.
« Nazaj na seznam