Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slikoviti svet Hane Rostohar

Objavljeno: Sreda, 24.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
18. 05. 2023 (96)

Razstava je bila dva dni postavljena v dvorani Prosvetnega doma Artiče.

18. in 19. maja je bila v Prosvetnem domu Artiče na ogled likovna razstava učenke 9. razreda OŠ Artiče Hane Rostohar, ki se je v svojih delih potopila v svet barv. Razstavo je namreč naslovila Moj slikoviti svet.

Njena učiteljica likovne umetnosti Sabina Košir je na uvodu odprtja razstave nanizala nekaj misli odsotne ravnateljice artiške šole Vesne Bogovič. Slednja je Hano, ki letos zaključuje osnovno šolo, označila kot vsestransko, prizadevno in prijazno deklico, ki je delček svojega sveta našla v likovni umetnosti. Ustvarila je veliko lepih del, ki so jih radi pošiljali na razne natečaje. Skupaj z njo so se veselili uspehov, zato so se odločili, da ji ob njihovem praznovanju 180-letnice šolstva v Artičah pripravijo prvo samostojno razstavo. "Hana, naj ti bo današnji dan vzpodbuda za naprej. Želimo ti veliko uspeha, pa naj bo na likovnem ali pa na katerem koli drugem področju. Čestitke za tvoje delo, današnjo razstavo," so bile zaključne besede ravnateljice.
18. 05. 2023 (81)

Učenka 9. razreda OŠ Artiče Hana Rostohar (levo) in njena mentorica, učiteljica likovne umetnosti Sabina Košir


Učiteljica v Hani že takoj videla potencial

Hanina mentorica Sabina Košir je opisala, kako vidi svojo učenko in njeno veliko nadarjenost za likovno ustvarjanje. "Ob Hanin likovni svet sem trčila v njenem 6. razredu osnovne šole. Zakaj trčila? Ker je bilo na začetku med nama nekaj zanimivo neopredeljenega, kar se težko pojasni z le nekaj besedami. V Hani sem videla potencial, ki ga sama v začetku niti ni želela izraziti. Včasih me je na vprašanja in prigovarjanja le prijazno pogledala, skomignila z rameni in rekla 'v redu je', ko je oddala izdelek. Pri pouku je ostajala in vztrajala pri risbi s svinčnikom, slikarstvo je ni zanimalo. Kljub prigovarjanju, naj poskusi združiti oboje, je vztrajala pri svojem. Ampak, vztrajnost se večkrat izplača! Čeprav še danes ne vem pravega razloga, je nekega lepega dne po dobrem letu najinega poznanstva Hana privolila v izdelek z barvami – v roke je vzela čopič namesto risala. Morda se je počasi naveličala moje vztrajnosti in si rekla 'hja, pa naj bo enkrat po učiteljičino'. In takrat se je neopredeljenost ob najinem tako imenovanem 'trku' sprostila. Hana je začela svoje filigransko podrobne risarske elemente združevati s slikarstvom – začela je ustvarjati povsem svoj slikoviti svet!"
IMG_2016.

Nekatera dela Hane Rostohar

je dejala Košir ter dodala, da so začeli nastajati čudoviti izdelki, ki so bili velikokrat skozi motive vezani na regijske ali državne likovne natečaje in različne razstave. Pri večini Haninih izdelkov gre za kombinirano tehniko, ki združuje risarske in slikarske elemente, najti pa je mogoče tudi samo risbo, slike z akrilnimi in akvarelnimi barvami, svoje mesto je našlo tudi olje na platnu. Kot je še omenila, so določeni izdelki v obliki fotografij. Razlog tiči v tem, da so originali ostali pri organizatorjih natečajev.

Petnajstletnica s samostojno razstavo

"Imeti samostojno razstavo pri rosnih petnajstih res ni nekaj vsakdanjega. Hana, kot mentorica imam eno željo. Naj se ti ta dan zasidra med najlepše spomine v življenju," je mladi avtorici razstave še položila na srce. Do besede je nato prišla tudi devetošolka Hana, ki je poudarila, da je za razstavo najbolj zaslužna njena učiteljica: "Še pred tremi leti sem risala same portrete in od barv je bil prisoten kvečjemu kakšen barvni flomaster. A učiteljica Sabina me je morala dolgo nagovarjati, naj poskusim z barvami, potem pa me je vanje enostavno porinila. Kako? Prijavila me je na natečaj, najprej enega, pa drugega in tako naprej. Moram priznati, da sem bila včasih sama presenečena nad izdelkom, ko je bil končan." Izpostavila je podporo celotnega šolskega kolektiva, rekoč: "Zavedam se, da mi je vsak na šoli na svoj način pomagal, da sem se postavila pokonci, tako pri učnem uspehu kot pri izvenšolskih dejavnostih. Neizmerno sem vsem za to hvaležna, saj ste mi pomagali najti sebe in svoj izraz. Hvala šoli, ki je pomagala postaviti to razstavo, predvsem pa hvala vam, učiteljica Sabina. Vem, koliko poti in dela je bilo potrebnih, da so moje slike zdaj v okvirjih. Hvala vam, ker ste verjeli vame, ki ste prebudili v meni barve in me spremljali na teh mojih prvih korakih. Čisto posebna hvala pa moji babici in dedku, ki mi ves čas stojita ob strani. Današnjo razstavo posvečam spominu moje mamice. Hvala."

Odprtje razstave so z nastopi dopolnili Julija Švajger na violini, zbor 5. razreda OŠ Artiče z zborovodkinjo Elo Verstovšek Tanšek in klavirsko spremljavo Stanke Turšič Pungerčar ter Julija Grašak v vlogi povezovalke. Obiskovalci so se po uradnem delu prepustili uživanju ob ogledu slik, poklepetali s Hano in okušali dobrote, ki jih je za ta dan pripravil Aktiv kmečkih žena Sremič.

R. R., foto: Meho Tokić in arhiv OŠ Artiče

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»