Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenija kvačka: 212 grbov 212 slovenskih občin

Objavljeno: Četrtek, 23.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Posavska krozisca (49)

V kvačkani izvedbi bo tudi grb občine Sevnica.

15. septembra se je začel odvijati projekt Slovenija kvačka, v katerem sodeluje 211 kvačkaric in en kvačkar, ki bodo ustvarili največjo kolekcijo kvačkanih občinskih grbov v Sloveniji. Velikost enega grba je 120-140 cm x 160-180 cm (to je velikost ene odeje) in v njegovo izdelavo bo treba vložiti 100 ur kvačkanja za vsak grb. Za izdelavo grbov slovenskih občin so sodelujoči izbrali slovensko prejo iz Majšperka.

Ideja o kvačkanih grbih vseh slovenskih občin se je porodila Jadranki Smiljić, ki se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov z neprekinjenim nekaj več kot 28-urnim kvačkanjem. Takrat je skvačkala grb Slovenj Gradca in takrat se ji je utrnila zamisel, kako lepo bi bilo skvačkati vseh 212 grbov. A za enega človeka je to prevelik zalogaj, zato je k sodelovanju povabila slovenske kvačkarice. V enem mesecu je vseh 212 grbov dobilo imena kvačkaric in enega kvačkarja. In kaj želijo ustvarjalke in ustvarjalec doseči s projektom Slovenija kvačka, ki se bo zaključil na dan samostojnosti in enotnosti 26. decembra? Obeležiti 30-letnico samostojne Slovenije, povezati Slovenijo s prejo in kvačko, postaviti virtualni muzej, kjer bodo grbi na voljo na ogled celotnemu svetu, poudariti pomen ročnih del, zlasti v teh časih preizkušenj, doseči Guinnessov rekord, predvsem pa želijo, da grbi najdejo svoje mesto na stenah vsake občine.

V projektu, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter v sodelovanju z društvom Heraldica Slovenica, Dolino volne Majšperk in mnogimi drugimi, sodelujejo tudi posavske ročnodelke: grb občine Bistrica ob Sotli ustvarja Simona Bortek, grb občine Kostanjevica na Krki Sara Kuhar Dobnikar, grb občine Brežice Lidija Vodušek, grb občine Krško Branka Golob, grb občine Sevnica Ingrid Jelen in grb občine Radeče Bogdana Smiljić. Vsak izdelan grb bo podarjen občini, županu oz. županji, a pred tem naj bi bili vsi grbi razstavljeni na razstavi v Mozirskem gaju.

S. R./Vir: Slovenija kvačka

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito