Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenska pesem v Črni gori

Objavljeno: Petek, 11.10.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
MePZ Lisca_koncert

MePZ Lisca Sevnica je nastopil v Črni gori.

Pevke in pevci MePZ Lisca Sevnica smo v začetku oktobra s pomočjo slovenskega veleposlaništva Republike Slovenije v Podgorici v Črni gori priredili koncert. V goste smo povabili dekliško pevsko skupino Vokalnih 5.

Slovenske narodne, ljudske in umetne pesmi so odmevale v Kulturno informativnem centru, ki je bil zelo dobro obiskan. Med poslušalci so bili člani slovenske ambasade v Črni Gori, predstavniki in člani tamkajšnjega slovenskega društva ter predstavniki različnih mednarodnih predstavništev. V neposrednji bližini RTV centra, kjer smo imeli interviju, smo opazili moderen kip dr. Franceta Prešerna.

MePZ Lisca na Lovćenu (2)

Pevke in pevci so si ogledali tudi kulturne zanimivosti, med drugim so obiskali Lovčen.

V Podgorici širi svoje poslanstvo Sevničan g. Viktor Ganc, ki je vodja pastoralnega bogoslužja v mladinskem centru Don Bosco, kjer se zbirajo mladi, ki sodelujejo pri organizaciji različnih športnih, kulturnih, glasbenih in drugih prireditev. Glavni cilj tega projekta je motivirati mlade, odkrivati resnične človeške vrednote, razvijati medsebojno spoštovanje in strpnosti ter občutek odgovornosti. Center je predvsem izobraževalen, odprt za mlade, ne glede na njihovo nacionalno, versko ali kulturno pripadnost. G. Viktor je bil naš vodič, popeljal nas je na Lovčen - narodni park in simbol ponosa Črne gore. Na Lovčenu se nahaja grandiozni mavzolej, kjer je pokopan znameniti črnogorski vladar in pesnik Peter II. Petrović Njegoš. Ponosno smo zapeli slovensko himno prav pred njegovim kipom, ki ga je izdelal Hrvaški kipar Ivan Meštrović.

Pokrajina nas je očarala s svojimi naravnimi lepotami – zaliv Boke Kotorske, Skadarsko jezero, kanjon Morače, Kotor, Budvanska riviera … Domačini so prijazni, radi se šalijo na svoj račun, slovenskih gostov so prav posebno veseli in si zanje vzamejo čas. So ponosen narod, ki se rad kiti s svojim aristokratskim poreklom, velikimi vladarji, klenostjo, pršutom, lozo in vrancem. Vino reklamirajo kot strast, ki traja. Pretežno z vrancem je posajen tudi največji vinograd v Evropi z 11 milijoni trsov. Popeljali smo se po odsluženi vojaški letališki pisti, ki leži med temi vinogradi do vinske kleti, ki se nahaja v tunelih nekdanjega vojaškega letališča, kjer je JLA skrival svoje mige. Z ogledom smo nadaljevali ob reki Morači, ki je ustvarila enega od najlepših kanijonov v Črni gori. Ogledali smo si srbski pravoslavni samostan Morača, ki je eden najbolj monumentalnih srednjeveških spomenikov.

Hvala g. Viktorju, da nam je omogočil, da smo spoznali to relativno majhno in gorato balkansko državo, eno izmed najmlajših na svetu, v kateri se čutijo zgodovinski vplivi držav, ki jo obkrožajo. Črna gora nam je ostala v nepozabnem spominu in v nas prebudila željo po ponovnem obisku.

Nada Novšak
« Nazaj na seznam