Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenski vrh ženskega nogometa so krojile tudi Posavke

Objavljeno: Četrtek, 09.03.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
posavske nogometasice - pogovorni vecer (4)

Ob ogledu razstave

V Mestnem muzeju Krško so večerne ure 8. marca v sklopu razstave Gol, gol, gol je Krškega simbol posvetili ženskam - posavskim nogometašicam. Vloga teh je v širši javnosti v primerjavi z moškim nogometom domala nevidna, četudi so posegale po naslovih državnih prvakinj, več nogometašic iz krške in preostalih posavskih občin je krojilo sam vrh slovenskega nogometa, kot članice različnih klubov so igrale v 1. nogometni ženski ligi in bile državne reprezentantke. Njihovo vlogo sta z delom zgoraj navedene obstoječe razstave in pogovornim večerom z nekdanjimi nogometašicami osvetlili kustosinji muzeja Anita Radkovič in Nina Sotelšek.

posavske nogometasice - pogovorni vecer (3)

Kustosinji Nina Sotelšek in Anita Radkovič, ki sta na dan žena posebno temo namenili ženskemu nogometu v Posavju

Začetki ženskega nogometa v Krškem segajo v leto 1996, ko je Senovčan Branko Cvirn, ki je treniral pionirske in kadetske ekipe pri NK Krško, na Senovem sestavil prvo ekipo deklet nogometašic. Najprej so te trenirale na Senovem, nakar so jim v krškem klubu za treninge, ki so jih izvajale tudi skupaj z mlajšimi moškimi selekcijami, namenili pomožno igrišče na krškem stadionu Matije Gubca, domačinkam pa so se pridružila tudi dekleta iz ostalih posavskih občin. Že dve desetletji pred tem je sicer zaorala ledino v ženski nogobrc Ivica Černelč Cizel iz občine Brežice, ki je med leti 1978 in 1980 trenirala in igrala nogomet za ŽNK Ljubljana, zatem pa bila članica Zagrebškega kluba Sloboda 78 (kasneje preimenovan v Maksimir 1985 in še kasneje v ŽNK Zagreb), ki se je večkrat okitil z lovoriko jugoslovanskega prvaka, leta 1983 pa so zagrebške nogometašice osvojile tudi naslov evropskih klubskih prvakinj. Po osamosvojitvi Slovenije je Černelč Cizel zaigrala tudi v slovenski ženski nogometni reprezentanci, a ji je nekaj let zatem nadaljnjo nogometno kariero preprečila poškodba.

Med posavskimi nogometašicami, ki so bile tudi slovenske reprezentantke, so najbolj izstopale Adrijana Bogolin, Mojca Dimič, Mojca Janc, Sergeja Kržan, Ksenja Povh, Pija Smukovič, Dragica Stipič, Tanja Lekić, Ramiza Seferović, Monika Lekše, Nadja Lajkovič, ki je morala zaradi poškodbe kolena predčasno prekiniti z igranjem, v državni reprezentanci je igrala tudi Laura Škvorc, ki je še vedno aktivna nogometašica ŽNK Ljubljana in državna reprezentantka v futsalu, med nogometašice s koreninami iz Posavja, ki še vedno izpisujeta nogometno zgodbo o uspehu, sta tudi Kristina Erman, ki igra za norveški klub in Nina Predanič, ki igra v Švici. Sicer je spisek posavskih nogometašic različnih generacij, ki so začele nogometno pot v krškem klubu in zatem igrale za različne klube še daljši, mednje med drugim sodijo še Jožica Kelnarič, Tamara Cvirn, Sabina Bovha, Mateja Gradečak, Petra Žučko, Jerneja Škrbina, Tadeja Drenovec, Andreja Gričar, Biserka Špiler idr.

posavske nogometasice - pogovorni vecer (15)

Nekdanje nogometašice (z leve) Jožica Kelnarič, Monika Lekše, Nadja Lajkovič, Ramiza Seferović in Tanja Lekić

Monika Lekše, Nadja Lajkovič, Ramiza Seferović in Tanja Lekić, ki so sooblikovale začetke posavskega nogometa, so bile tudi gostje kustosinje Anite Radkovič na navedenem pogovornem večeru. Domala vsem je skupno, da so odraščale v sredinah, kjer je bil nogomet osrednja športna igra, bodisi da so jih k njej pritegnili bratje, ostali sorodniki ali sosedje, ki so se ob popoldnevih neumorno podili za žogo po vaških ali krajevnih igriščih. Kot je bilo razvidno iz njihovega pogovora, so imele pri tem tudi podporo staršev, v prvi vrsti pa je za njihovo aktivno nogometno udejstvovanje zaslužen že omenjeni Branko Cvirn, ki je videl v dekletih potencial in znal preseči »zaplankanost«, da je nogomet zgolj moški šport.

V sezoni 1998/99 so Krčanke tekmovale v 1. državni ligi za članice. Združene z nogometašicami iz Cerknice so nastopale pod imenom ŽNK Krško-Cerknica. V letu 2000/2001 so se starejše igralke v državni ligi združile z ekipo Škale-Mila-Krško, tega leta in v letu 2001/2002 v 1. slovenski ženski ligi postale pokalne prvakinje in osvojile naslov državnih prvakinj v malem nogometu. Po tem letu se je posavska ženska nogometna ekipa izpisala iz Škal in včlanila v ŽNK Krka Novo mesto. S Posavkami okrepljen ŽNK Krka je že v naslednji tekmovalni sezoni osvojil naslov državnega prvaka in nastopil tudi v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakinj. V naslednjih sezonah so Krkašice še osemkrat osvojile naslov državnih prvakinj, petkrat Pokal Slovenije in petkrat naslov prvakinj v futsalu. Sicer je več nogometašic zaigralo tudi v drugih klubih, od ljubljanske Ilirije do ŽNK Radomlje in Pomurje, Tanja Lekić pa je bila med leti 2005 in 2007 tudi selektorica slovenske ženske nogometne reprezentance.

Nekdaj igralke, danes trenerke

posavske nogometasice - pogovorni vecer (18)
Po letu 2015 sta bili v NK Brežice formirani dekliški ekipi U15 in U17, nakar sta ponovno združili moči Ramiza Seferović ter Tanja Lekić in leta 2019 s sedežem v Krškem in podružnico v Brežicah ustanovili prvi samostojni Ženski nogometni klub Posavje, ki ga kot predsednik vodi Aleksander Vegelj. V klubu dekleta igrajo v mešani starostni skupini, v državni ligi pa trenutno tekmuje le selekcija deklet U13. Poleg Brežičank, Krčank in Sevničank se jim občasno pridružujejo tudi hrvaške igralke. V trenersko delo z mladimi nogometašicami se vključujeta tudi nekdanja hrvaška reprezentančna vratarka Branka Karnjuš, po zmožnostih pa se v delo z mlajšimi vključuje tudi nekdanja nogometašica NK Brežice 1919 Anja Simič, ki ima pridobljeno tudi sodniško licenco. Torej ženski nogomet v Posavju še živi in si zasluži širšo pozornost in podporo, je bila zaključna misel pogovornega večera o posavskih nogometašicah na mednarodni praznik žena.

B. M.
« Nazaj na seznam
»