Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sonc festival navdušuje ljubitelje klasike

Objavljeno: Sobota, 15.07.2017    Rubrika: KULTURA    Ogledov: 710Redakcija
DSCN9875

Štiridnevni Sonc festival se bo zaključil danes zvečer s koncertom v v cerkvi sv. Petra v Radečah.

Na minulih treh večerih (v sredo v cerkvi sv. Petra v Radečah, v četrtek v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, v petek v Albert Felicijanovi dvorani v Sevnici) se je odvijal Sonc festival, na katerem so se predstavili mladi in nadarjeni glasbeniki in glasbenice, ki študirajo na prestižnih univerzah v Evropi.

Umetniški vodja festivala in njegova ustanoviteljica je Radečanka Tanja Sonc - zmagovalka Brahmsovega tekmovanja v avstrijskem Pörtschachu in mnogih drugih mednarodnih tekmovanj, ki bo v prihajajoči sezoni del švicarskega komornega orkestra »Zürcher Kammerorchester«. Mladi vilonistki se je kot umetniški vodja in izvajalec v letošnjem letu pridružil še hornist Boštjan Lipovšek, ki prav tako prihaja iz Radeč, kot profesor pa deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter Zagrebu in je solo hornist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Na sinočnjem koncertu v dvorani Alberta Felicijana na sevniškem gradu so se na mednarodnem komornem festivalu predstavili: na violini Božena Angelova in Tanja Sonc, na violončelu Beatriz Blanco in Maruša Bogataj ter na violi Ribal Molaeb in Christoph Slenczka. Obiskovalke in obiskovalci so prisluhnili izjemnim glasbenim delom avstrijskega skladatelja Arnolda Schönberga in priznanega češkega skadatelja Antonína Dvořáka.

»Glasba ljudi povezuje in jo v današnjih časih potrebujemo bolj kot kadar koli prej, saj je univerzalen jezik po celem svetu, ki ga vsi razumemo,« je povedala Tanja Sonc in pojasnila, zakaj je v lanskem letu začela s Sonc festivalom. »Festival sem ustanovila z veliko željo po ustvarjanju komorne glasbe na visokem nivoju v svojem domačem okolju. Glasbenikom želim pokazati lepote Slovenije, predstaviti našo kulturo ter kulinariko, domači publiki pa približati klasično glasbo. Verjamem, da lahko v posavsko regijo s takšnimi koncerti prinesemo veliko pozitivne energije, motivacije za mlade ter popestritev poletnih večerov.«

S. R.
« Nazaj na seznam
»