Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spomin na Vlada Bucala bo ostal za vedno

Objavljeno: Petek, 03.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
fotoklub_brezice_razstava_v_spomin_vladu_bucalu (37)

Spominsko razstavo so naslovili 'Vlado Bucalo - spomin ostane'.

Fotoklub Brežice je 2. septembra z odprtjem fotografske razstave v avli Doma kulture Brežice počastil spomin na lani preminulega ustanovnega člana Vlada Bucala. Med lepim številom prisotnih so bili tudi Bucalovi najbližji in prijatelji ter njegovi fotografski kolegi.

"Bil je neutruden fotografski perfekcionist"

fotoklub_brezice_razstava_v_spomin_vladu_bucalu (33)

Ogled razstave v avli Doma kulture Brežice

Po besedah predsednika FK Brežice Davorja Lipeja na tem svetu prav nič ni večno, tudi življenje se vsakomur začne in enkrat konča. Vlado Bucalo je užival blagodetje tega sveta od 24. maja 1958 naprej. Že kot fantiča ga je oče spodbujal k spoznavanju lepot sveta skozi fotografski objektiv, kasneje pa še učitelj na brežiški osnovni šoli. Že kot mlad in zagnan fotografski navdušenec je imel svojo fotografsko temnico v stanovanju, kjer so morali žena Erika ter otroka Nina in Rožle imeti kar veliko mero potrpljenja z Vladovim hobijem, je spomnil Lipej in omenil, da sta imela nekaj časa skupaj z njim temnico v Krškem, kjer sta bila oba zaposlena. Ob prihodu digitalne fotografije je nemudoma postal velik privrženec in se še bolj poglobil v fotografsko umetnost. Postal je eden vidnejših naravoslovnih fotografov v državnem merilu, s svojimi fotografijami pa na svetovnih fotografskih salonih predstavljal tako brežiško občino kot celo Slovenijo. "Še posebej po letu 2012 je čedalje več časa posvečal fotografski obdelavi, saj kot je sam večkrat povedal: 'vedno še lahko kaj izboljšam'. Priprave na fotografske izzive je jemal skrajno resno, pri tem nemalokrat vključil tudi pomoč svoje družine. Bil je neutruden fotografski perfekcionist, kar izkazujejo tudi njegove fotografije. Zato ne preseneča, da je prejel številna ugledna mednarodna priznanja in medalje na fotografskem področju.
fotoklub_brezice_razstava_v_spomin_vladu_bucalu (20)

Predsednik Fotokluba Brežice Davor Lipej je Bucalovi soprogi Eriki podaril knjigo s spomini članov fotokluba na preminulega sočlana Vlada Bucala.

Med vsemi je bil na mednarodnem salonu Miniature v Kranju izbran kot avtor leta in dosegel najvišje število medalj, kar si je štel za življenjski dosežek," je opisal Lipej in dodal, da so na razstavi na ogled nekatera izbrana dela Vlada Bucala iz zadnjega obdobja, s katerimi je sodeloval na domačih in mednarodnih razstavah.

Najbližja mu je bila narava

fotoklub_brezice_razstava_v_spomin_vladu_bucalu (16)

Bucalovi najbližji in prijatelji

Ob tem, da je bil Bucalo tudi član naravoslovnega fotokluba Grča iz Kočevja, je bil eden od ustanoviteljev Fotokluba Brežice in njegov podpredsednik. "Za naš majhen klub iz Brežic je v bistvu predstavljal blagovno znamko na mednarodnih fotografskih razstavah po celem svetu. Vseskozi je ostal zvest ljubiteljski dejavnosti, ni se podal v komercialne fotografske vode, kljub vsemu da ta konjiček zahteva velika finančna vlaganja, poleg ostalega, kar je potrebno za takšne rezultate," tako Lipej. Na fotografskem področju je bila Bucalu najbližja narava - svet ptic, žab, vode Kolpe in Krke, zraven pa tudi šport skozi mnoge oblike in nazadnje tudi etnofotografija. Lipej je še omenil, da je v njegovih snemanjih igranih etnografskih filmov v Kapelah in Pišecah Bucalo sodeloval kot fotograf, tako da je nekaj iz obsežnega arhiva vidno tudi na tej razstavi. "Našo kulturno dediščino ob snemanjih filmov je skozi fotografske zgodbe predstavljal obiskovalcem mednarodnih fotografskih razstav, salonov na različnih koncih sveta," je izpostavil in tudi omenil, da sta z Vladom, ki sedaj že išče in raziskuje nam še neznana področja, v službi in izven nje preživela mnoge ure. Bila sta dobra in tesna sodelavca na službenem področju, vrsto let neuradna fotografa v podjetju Elektro, bila sta tudi soseda v bloku in skupaj pri ustanavljanju brežiškega fotokluba.
fotoklub_brezice_razstava_v_spomin_vladu_bucalu (4)

Za glasbeno spremljavo je poskrbel Peter Dirnbek.

"Nikoli si nisem mislil, da bom doživel ta čas, kot je sedaj, da bom prijatelju Vladu govoril žal v pretekliku," je dejal Lipej, ki je ob tej priložnosti Bucalovi ženi Eriki podaril knjigo nepozabnih vtisov članov FK Brežice, ki so jih zbrali v spomin na njihovega pokojnega sočlana. Ob prejemu se je zahvalila z besedami: "Hvala vsem, ki ste ga poznali."

Obvezni člen Fotografskih razmišljanj

"Vlada se bomo spominjali po mnogih pozitivnih vrlinah. V imenu Fotokluba Brežice in v lastnem imenu se mu zahvaljujem za ves doprinos k prepoznavnosti fotografije kot ene izmed vej umetnosti in ustvarjalnosti ter za delo in doprinos v našem klubu. Spomin ostane," so bile sklepne Lipejeve besede. Nato je nekaj besed spregovorila še Lučka Černelič, tako v svojem imenu kot v imenu JSKD OI Brežice. Povedala je, da je bil Vlado Bucalo vse od leta 2012 obvezni člen in udeleženec območne fotografske razstave Fotografska razmišljanja, ki jo brežiška območna izpostava letos pripravlja že dvajsetič. Bucalo je vsako leto prejel nagrade in vsaj pohvale. "Lahko rečem, da smo z Vladom z leti postajali vse pristnejši in se od njega marsikaj tudi naučili. Na lanskih Fotografskih razmišljanjih ni zmogel več sodelovati. "Kako pomenljiva je bila prav zadnja ustvarjalna tema Prehod - kdo ve, s čim bi nas spet presenetil, če se ne bi predal drugemu prehodu," je navedla ter se spomnila še lepih trenutkov, ki sta si jih v soseščini dolga leta delili Bucalova in njena družina. Bucalovi soprogi Eriki je ob tem predala fotografije s Fotografskih razmišljanj 2019, na katerih je Vlado zadnjič sodeloval ter za dve deli prejel tudi nagrado in pohvalo.

Odprtja spominske razstave se je udeležil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je poudaril, da bodo Bucalove fotografije ostale večno, veliko število zbranih na razstavi pa po njegovem dokazuje, da je bil pokojni fotograf "tisti pravi človek, sodelavec in prijatelj, ki ste ga zelo cenili, in to je tudi največ vredno v življenju". Izrazil je še željo, da bi bilo takšnih ustvarjalcev, kot je bil Vlado Bucalo, ki bi za sabo pustili določen vtis in s svojimi deli predstavljali tudi občino, čim več.

Sledil je ogled razstave Bucalovih fotografij, ki so v avli Doma kulture Brežice in na stopnicah v zgornje nadstropje na ogled še do 15. septembra. Za glasbeno spremljavo odprtja razstave je poskrbel Peter Dirnbek, ki se je ob tem tudi skozi izbrane pesmi spomnil na trenutke iz življenja žal prezgodaj preminulega Vlada Bucala.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»