Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spregledane, pozabljene ženske Krškega

Objavljeno: Torek, 30.03.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
mestni muzej - spregledane krcanke (3)

Rezi Pirc

25. marca sta etnologinja in antropologinja Mestnega muzeja Krško, Anita Radkovič in Anja Jukić, preko Youtube kanala gledalcem predstavili projekt »Spregledane – pozabljena polovica Krškega«, ki so ga na predlog občanke izvedli v sklopu participativnega proračuna občine Krško.

mestni muzej - spregledane krcanke (8)

Gitica Jakopin

Gre za predstavitev štirih uspešnih občank Krškega, ki so v času svojega življenja prispevale k razvoju kraja in s svojim delovanjem izstopale tudi širše, s čimer so prispevale k prepoznavnosti lokalne skupnosti, in sicer Rezi Pirc, učiteljice, pobudnice in ustanoviteljice Občinske zveze prijateljev mladine Krško, Gitice Jakopin, prevajalke, pesnice in pisateljice, Vladimire Štoviček – Vladke, akademske kiparke, medaljerke in likovne pedagoginje, ter Vladke Likar Kobal, fotografinje in pedagoginje. Navedene bodo dobile tudi vidno obeležje bodisi v kraju svojega rojstva bodisi bivanja ali delovanja.

mestni muzej - spregledane krcanke (16)

Vladimira Štoviček

»S projektom osvetljujemo življenja izbranih posameznih žensk in njihov prispevek k skupni krajevni zgodovini in jih umeščamo v mozaik kolektivnega spomina občine Krško, ki sega tudi v širši slovenski prostor«, je povedala ob tem direktorica KD Krško Darja Planinc. Kot je v nadaljevanju predstavitve dejala Jukićeva, v zgodovini mesta dominirajo moški kot vidne osebnosti v lokalni in nacionalni zgodovini. Samo v Krškem, Leskovcu pri Krškem in Senovem je po njih poimenovanih več kot 20 ulic, medtem ko so na navedenem območju po ženskah poimenovane le tri ulice, in sicer po herojinji Milki Kerin in pesnici Anki Salmičevi v Leskovcu pri Krškem ter po partizanski aktivistki Tončki Čečevi v Krškem. Poleg Milke Kerin, katere doprsni kip je postavljen pred OŠ Leskovec, ima vidno obeležje v gaju zaslužnih občanov le še krška mecenka Josipina Hočevar, po kateri je od leta 2013 poimenovan tudi park v starem mestnem jedru. Ob Radkovičevi in Jukićevi, ki sta očrtali njihova življenja, so se nanje preko
mestni muzej - spregledane krcanke (25)

Vladka Likar Kobal

osebnega poznavanja in prijateljevanja navezali še Slavko Šribar, Alenka Černelič Krošelj, Ervin Fritz in Srdjan Živulović.

(Obširneje v časopisu Posavski obzornik, ki izide 1. aprila)

B. M.
« Nazaj na seznam