Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kapelskim godbenikom srebrno odličje za koračnice

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Kapelskim godbenikom srebrno odličje za koračnice V Mengšu, poznanem po glasbeni tradiciji in rojstvu umetnikov kot sta baročni slikar Franc Jelovšek in pisatelj Janez Trdina, se je včeraj odvijalo tekmovanje v igranju koračnic. Udeležilo se ga je 11 slovenskih godb, med njimi tudi kapelski godbeniki, vsi pa so želeli zbranemu občinstvu prikazati igranje svojega godbenega orkestra, kakor se je dogajalo v preteklosti.

Včasih so pihalne godbe igrale le koračnice, kasneje pa so svoj repertoar razširili tudi na polke ali valčke, danes pa posegajo tudi po zahtevnejšem programu in na notnih stojalih godbenikov, kot je zapisal Jure Urek, ki je prispeval tudi fotografije za galerijo, najdemo note resnejše glasbe.

Na mengeškem tekmovanju so se orkestri predstavili s svojo koračnico po lastnem izboru, druga je bila iz t. i. starega pozabljenega arhiva, ki je danes več ne igrajo, tretja pa po izboru komisije. V njej so sedeli Alojz Zupan, Igor Krilokapič, Jani Šalamon in Ervin Hartman. Kot so še dejali kapelski godbeniki, ki jih vodi Franci Arh, so koračnico Knezov štradon slišali celo enajstkrat in gledalci so jo navdušeno sprejeli.

V tekmovalnem delu so prvo zlato odličje prejeli godbeniki iz Šoštanja, drugo, srebrno mesto so si priigrali godbeniki iz Hrastnika, srebrno odličje pa je prejel Pihalni orkester Kapele.

Po uradnem delu so godbe preigravale koračnice slovenskih in tujih avtorjev. V gosteh so bili Madžarski orkester in mažoretna skupina. V veliko zadovoljstvo kapelskim godbenikom je bil obisk nekdanjega župana občine Mengeš in baritonista legendarnega ansambla Alpski kvintet Janeza Pera, ki pa je tudi zelo dober prijatelj z dirigentom kapelskega orkestra Arhom.

Izpod velikega šotora v centru Mengša je daleč naokoli odmevala glasba koračnih in se razlegal prešeren smeh v zadovoljstvo vseh, ki se trudijo na tak način ohranjati slovensko kulturno dediščino in glasbo naših dedov popeljati novim generacijam na proti.

M. K. M.

« Nazaj na seznam