Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje kranjskih pevskih zborov na Veliki Dolini

Objavljeno: Ponedeljek, 22.06.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
srecanje_kranjskih_pevskih_zborov_na_veliki_dolini (12)
V petek, 19. 6., ob 18. uri je na igrišču pri krajevnem uradu na Veliki Dolini po dolgih mesecih molčanja zopet zadonela pesem v naših krajih. Na pobudo JSKD Območne izpostave Brežice smo se organizirali zbori iz cele občine in pripravili štiri srečanja Pevec pevcu 2020 po različnih lokacijah v občini, kjer smo si zbori poklonili pesmi drug drugemu in tako covidu-19 javili, da smo še tu in da ne bomo ustavljeni.

srecanje_kranjskih_pevskih_zborov_na_veliki_dolini (5)
Igrišče na Veliki Dolini je tako gostovalo grozd kranjskih zborov v občini – MoPZ Slavček Velika Dolina, MePZ Anton Kreč iz Čateža ob Savi, MoPZ Ivan Kobal iz Krške vasi in MePZ Cerklje ob Krki. Pri organizaciji srečanja so nam priskočili na pomoč člani in članice Društva vinogradnikov Dolina - Jesenice, ki so poskrbeli, da smo se lahko osvežili z izbranimi vini društva in tudi s polnimi košarami dobrot, ki so jih spekle njihove članice. Pevci smo se hitro zbrali okrog stojnice Društva vinogradnikov in člani in članice so prijazno poskrbeli, da smo se pevci in pevke dobro okrepčali pred pričetkom nastopa.

Nato je sledil kar nekako čaroben trenutek, ko se je nebu nad Veliko Dolino izrezalo območje lepega vremena, vseposod okrog pa je bilo temno in oblačno in vse je postalo tiho. V tistem vrtincu je zadonela pesem pevcev, ki so kot jagode na grozdu peli pesmi drug drugemu. Občutki, ko je pesem odmevala med zidovi sosednjih hiš, so bili res čudoviti. Že dolgo tega je bilo, kar je pesem odmevala na javnem mestu iz grl petdesetih pevcev. Za zaključek petja pa smo vsi skupaj še zapeli pesem Oda radosti, kar je dalo piko na i celemu dogodku.

Drugi del druženja se je potem preselil v prostore Prosvetnega doma, kjer sta predstavnici JSKD iz Ljubljane predstavili projekt Europa Cantat, ki ga bo JSKD organiziral prihodnje leto v Ljubljani in bo praznik pevcev iz cele Evrope. Po končanem "uradnem" delu pa je sledilo sproščeno druženje ob vinogradniški mizi, ki je zopet poskrbela, da nismo ostali ne žejni, ne lačni.

Vir in foto: KUD Slavček Velika Dolina
« Nazaj na seznam