Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šterkovi dialogi z barvo

Objavljeno: Nedelja, 01.03.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN1373

Jože Šterk ob otvoritvi svoje desete samostojne razstave

Društvo likovnikov Krško OKO je 27. februarja v avlo Kulturnega doma Krško povabilo na odprtje samostojne slikarske razstave svojega člana Jožeta Šterka. Razstava nosi naslov V dialogu z barvo.

Jože Šterk živi na Raki in ob otvoritvi svoje razstave V dialogu z barvo se je zahvalil za podporo svojim domačim - ženi, otrokom in vnukom, saj »včasih tudi doma rabiš malo podpore«. Blizu dvajset let je že član krškega likovnega društva, včlanjen je še v brežiško likovno društvo, v Društvo upokojencev Raka, nepogrešljiv član pa je tudi v Društvu vinogradnikov Raka. Na svojega krajana so ponosni tudi v Krajevni skupnosti Raka, saj ga je s svojim obiskom na razstavi počastil tudi predsednik sveta Primož Šribar in mnogi krajani. Številnim zbranim je povezovalka programa Barbara Ulčnik Tomažin predstavila avtorjevo bogato likovno ustvarjalnost in izpostavila niz likovnih nagrad, tudi srebrno Prešernovo plaketo, ki jo je prejel ob letošnjem kulturnem prazniku. Prisrčen glasbeni program je oblikovala sorodstvena naveza. S kitarsko spremljavo je Borut Perše spremljal umetnikovega sina Jerneja Šterka, ki je sicer član raške pevske zasedbe Lavrencij. Nekaj besed je Šterku namenila tudi predsednica društva Branka Benje, Tinka Vukič pa je razstavo odprla tudi z besedami, da je ozračje naelektreno z grožnjo po zdravju, saj je koronavirus v naši bližini, vendar so lahko »takšne svetle točke, kot je nocojšnja, tista oprijemljiva bilka v vsakdanu, ki ga dodobra popestri in je pozitivna preventiva za izboljšanje našega počutja«.

V pogovoru v nadaljevanju družabnega večera, ko so Šterkovi domači, člani likovnega društva in vinar Simon Kerin iz Hiše frankinje Straža pri Krškem pripravili pogostitev, je Jože Šterk še povedal, da mu razstava veliko pomeni, saj je podpora njegovemu delu in spodbuda za naprej. »Izbor, ki sem ga pripravil, je večletno delo, nekaj slik pa sem narisal v zadnjih mesecih,« je med drugim nanizal nekaj misli ter dodal, da nas barve lahko nagovorijo in vabijo k dialogu. »Ali jih preslišimo ali jim prisluhnemo, je odvisno od nas, v kakšnem odnosu smo z njimi, ali smo ustvarjalci ali samo opazovalci. Skratka, barve nam imajo še veliko povedati,« je dejal Šterk, ki je tokratno razstavo glede na likovno tehniko razdelil v tri sklope, in sicer v tehniko akril na platnu, olje na platnu in dela na papirju. Po tematiki pa na portret, krajino in abstrakcijo. Razstava je na ogled do 1. aprila 2020.

M. H.
« Nazaj na seznam
»