Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Stoji učilna zidana v Brestanici

Objavljeno: Ponedeljek, 11.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Brestanica-Stoji ucilna zidana (6)
V polni dvorani Osnovne šole Adama Bohoriča Brestanica so Brestaničani v petek, 8. novembra , pripravili prireditev ob izidu brošure o zgodovini svoje šole.

Slavnostni večer se je pričel z uvodnim pozdravom povezovalke večera Sare Železnik, nato je sledil pester program, pri katerem so sodelovali tudi učenci šestega razreda osnovne šole pod vodstvom Milene Žičkar Petan.

Brestanica-Stoji ucilna zidana (10)
Uvodna plesna točka v tradicionalnih oblačilih je zbrane popeljala v čas Adama Bohoriča, nato so sledili prizori iz vsakdanjega življenja v tedanjem Rajhenburgu, v eni izmed točk pa je bil upodobljen tudi Adam Bohorič, ki je zbranim govoril o pomenu pisane besede. Sledile so pevske točke šolskega zbora pod taktirko učiteljice glasbe Anotnije Germ. Med drugim so zapeli tudi znamenito pesem Stoji učilna zidana.

Povezovalka večera Sara Železnik je med posameznimi točkami orisala vsebino brošure z naslovom »Šola v Rajhenburgu – Brestanici«; zbranim je predstavila zgodovino šole, njene lokacije v preteklosti ter ravnatelje, ki so zaznamovali delovanje in razvoj šole.

Ob koncu večera, ki je potekal tako v sproščenem kot tudi slavnostnem vzdušju, pa je sklepne misli in zahvale ob izidu brošure z občinstvom podelila še predsednica KD Svoboda Brestanica Margareta Marjetič. Dejala je, da so v brošuri zbrani »pomembni podatki o razvoju šole« in dodala še, da je pričujoča brošura nastala z namenom, da se »dogodki razvrstijo in se jih iztrga pozabi.«
Glede na dejstvo, da bo prihodnje leto obeležena 500. obletnica rojstva Adama Bohoriča, pa je Marjetičeva zaključila večer s sklepno mislijo Alberta Einsteina, in sicer: »Vse čudovite stvari, ki se jih naučimo v šolah, so delo mnogih generacij,« za konec pa je še dodala, da je znanje potrebno »vestno in zavestno prenašati na otroke.«

Obiskovalci prireditve so si lahko vzeli izvod brošure, ki je na njih čakala v preddverju, kot pa je povedala Marjetičeva, pa bodo vsak po en izvod brošure prejeli tudi vsi šolarji Osnovne šole Adama Bohoriča.

A. K.
« Nazaj na seznam