Časopis za pokrajino Posavje
18.01.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Stopar: Mag dobrega uroka harmonije

Objavljeno: Četrtek, 04.01.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN4001 (2)

V mesecu januarju se v grajskem oknu Radogost in v razstavnem prostoru Stare galerije na sevniškem gradu predstavlja posavski umetnik Andrej Pinterič z Mosteca pri Dobovi.

Na sinočnjem umetniškem večeru v grajski kapeli na sevniškem gradu, ki ga je snovalec in povezovalec ter vsestranski sevniški umetnik Rudi Stopar poimenoval Radogost, je le-ta vstopil v osmo leto priprave vsakomesečne prireditve. Osrednji gost je bil posavski umetnik Andrej Pinterič, ki se je številnemu občinstvu predstavil kot glasbenik, kipar in slikar.

DSCN4069 (2)

Andrej Pinterič je tudi član dobovske zasedbe Mariachi Fiesta en Jalisco.

»Ob vstopu v njegov stoleten hram, ki je njegova delavnica, atelje, človeka prevzame občutje posvečenega kraja, ki je živo gnezdo izžarevanja dobrih občutkov ter valilnica idej in navdiha. Pravzaprav je to njegova učilnica, namenjena tudi obiskovalcem za osveščanje vrednosti življenja in lepote, učilnica za zaznamovanje poti lastne privrženosti umetnosti, ki skozi sebe vodi v svet. Prostor Andrejevih snovanj nas opomni in spomni, da so še otočki duha, da se nismo še z vsemi številnimi drugimi že skoraj utopili v talilnem loncu univerzalizma,« je opisal umetnika gostitelj Rudi Stopar ter ga v nadaljevanju predstavil kot »maga dobrega uroka in harmonije«, kar se je odražalo tako v glasbi kot na slikarskih platnih in skulpturah.

DSCN4055 (2)

Gostitelj umetniškega večera Rudi Stopar se je gostom zahvalil z 'radorožo' in s plaketo, na kateri je upodobljen škrjanček, ki ga najdemo tudi v sevniškem grbu.

Razstavljana slikarska dela v Stari galeriji
je avtor razdelil na dva dela, kjer je večji prostor galerije namenil ženski - njeni zunanji in notranji lepoti, ki se zrcali tudi v ženskih očeh, odstira pa umetnikovo hrepenečo in občudujočo dušo - moški animus.

»Ob pogledu na stvaritev, ki zrcali umetnikovo blago in nenehno iščočo žensko podobo, sem za trenutek obstala. Preplavilo me je veselje nad videnim in občutenim, saj je pred menoj zasijala vsa ženska prelestna lepota v barvitosti, svojskosti, enkratnosti, živahnosti, bohotnosti, zasanjanosti, strastnosti, kot doživlja tudi umetnik sam. V tem trenutku se mi je utrnilo: kako lepo je biti ženska, kako je vsaka ženska lepa v svoji zunanji podobi, ki jo navdihuje njena notranjost in njen pretanjen duh,« je del zapisanih besed Milenke Terkovnik, ki nadaljuje, »ne samo, da je razstava predstavitev umetnikovega doživljanja nasprotnega spola v zbirki z naslovom Ženska, gre tudi za spodbuden terapevstki model, ki nagovarja in vabi vsako žensko - njo - da se v sebi povezuje in se navzven predstavlja v vsakem trenutku samo in le kot ženska, ki si je všeč, ki se sprejema in se ima rada.«

DSCN4087 (2)

Večina razstavljenih slikarskih del je namenjena ženskam in njihovim prečudovitim očem.

V manjšem prostoru galerije
so postavljena na ogled še slikarska dela s cvetličnimi motivi, ki pritegnejo pozornost zaradi svežine barv, oblike cvetov, mnogokrat poveznih v prekrasen šopek …

Razstavljenim slikarskim delom v Stari galeriji je Andrej Pinterič dodal še nekatere skulpture - Napoleon na konju, portret matere in rojaka z Mosteca pri Dobovi - jezikoslovca Jožeta Toporišiča, posebna kupola "zgodovine" in avtorjevi "Moščani" - prebivalke in prebivalci Mosteca. Omenjene skulpture prav tako odražajo njegov pogled na življenje okoli nas, medtem ko grajsko okno Radogost krasi slika Avignonske gospodične, ki jo je naslikal po sliki velikega španskega mojstra kubizma Pabla Picassa.

V razstavnem prostoru stalne muzejske zbirke Ogled, v kateri so razstavljena dela sevniškega umetnika Rudija Stoparja, ki ima boštanjske korenine, pa stoji slika stare sevniške trške ulice, ki vodi do cerkve sv. Nikolaja, Pinterič pa jo je naslikal na lanskoletnem sevniškem likovnem shodu Grad 2017 ter jo podaril upravljavcu gradu - zavodu KŠTM.

Obiskovalke in obiskovalci so pred ogledom razstavljenih del ogreli svoje dlani ob prijetnih ritmih skupine Mariachi Fiesta en Jalisco iz Dobove, ki se je javnosti prvič predstavila leta 2010 na koncertu Zvezdam pojemo na Senovem ter navdušila tako z videzom kot z zaigranimi mehiškimi skladbami. V tem času so člani skupine posneli tudi nekaj skladb in izdali album z naslovom Mariachi Fiesta en Jalisco en Vivo. Dobovski Mariachi zelo radi nastopajo v živo pred publiko, brez ozvočenja, ker se jim zdi, da s takšnim nastopom dosežejo boljši stik z gledalci in s poslušalci. Član zasedbe je tudi Andrej Pinterič.

S. R.
« Nazaj na seznam