Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Štovičkov dan krških likovnikov OKO

Objavljeno: Petek, 28.06.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Stovickov dan 2019 - OKO (79)

Društveni praznik Štovičkov dan so krški likovniki OKO obeležili s slikarsko in kiparsko razstavo v Galeriji Krško.

27. junija pod večer so člani Društva likovnikov OKO Krško v krški Galeriji z obiskovalci otvoritve društvene razstave obeležili Štovičkov dan kot svoj praznik, dan odprtih vrat društva.

Z dnevom odprtih vrat ter tradicionalno slikarsko in kiparsko razstavo so člani društva počastili 26. junij kot spomin na 123-letnico rojstva priznanega akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička (26. 6. 1896), ki je preminil pred 30 leti (11. 12. 1989), za seboj pa pustil tako v lokalnem, slovenskem prostoru in izven meja bogato kiparsko, medaljersko in slikarsko umetniško dediščino. Kot je ob tem povedala obiskovalcem razstave predsednica krških likovnikov Branka Benje, je bil Štoviček dan pred svojim 70. osebnim jubilejem, 25. junija 1966, prvi razstavljavec v tedaj na novo urejenem razstavnem prostoru v cerkvi Sv. Duha na Valvasorjevem nabrežju, ki so ga istočasno predali namenu galerijske dejavnosti in nekdanji sakralni objekt tudi preimenovali v Galerijo Krško, kot nosi poimenovanje še danes.

Stovickov dan 2019 - OKO (70)

Predsednica društva Branka Benje

Na letošnji razstavi, ki bo na ogled dober mesec dni, to je do 28. 7., se s svojimi slikarskimi deli predstavljajo Darinka Asić, Nada Bizjak, Franc Češnovar, Martin Gjorgievski, Ivica Gošek, Mitja Grum, Petra Kampl Petrin, Primož Lapuh, Milena Mraović, Erika Puc, Milena Roštohar, Lidija Strle, Jože Šterk, Jelka Zidarič, Suzana Zupančič in Antonija Žener, s slikarskimi in kiparskimi deli Branka Benje, Roman Blatnik, Branka Ereš, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Stane Udvanc, Darja Veljković ter Milena Volk, s samo kiparskim delom pa Branko Petan.

»Na letošnji razstavi se člani kiparske sekcije predstavljamo s kipi, skulpturami in unikatno keramiko v različnih materialih, z različnimi slogovnimi značilnostmi, medtem ko se večina članov slikarske sekcije predstavlja s slikami v tehniki akril, pa tudi olje na platno,« je dejala Benjetova, »pred vami so pestrost motivov, od krajine, tihožitja, človeške figure do abstraktnih del. Nekateri
Stovickov dan 2019 - OKO (76)

Kvintet klarinetov med nastopom

razstavljavci imajo že svoj prepoznaven slog in motiv, drugi še preizkušajo svoje znanje in zmožnosti, tretji že raziskujejo in izpopolnjujejo svoj slog. Vsak motiv je za posameznika velik izziv, pot do dobrih rešitev pa dolga in napora.« Krški ustvarjalci so na ogled razstavili dela, ki so jih ustvarili v zadnjem letu na tečajih, delavnicah in ekstemporih pod mentorstvom znanih akademskih slikarjev in kiparjev.

Minulo enoletno obdobje je bilo zanje izredno intenzivno, saj so poleg organizacije izobraževanj in delavnic organizirali kar 11 samostojnih razstav članov društva in 17 skupinskih razstav, na katerih so člani razstavljali kar 163-krat, poleg tega pa so krški likovniki sodelovali tudi na 29 razstavah, ki so jih organizirali drugih organizatorji. Ob tem je predsednica društva izpostavila tudi posamezne ustvarjalce, ki so prejeli visoka priznanja na gostovanjih, in sicer Mileno Roštohar, ki je prejela posebno priznanje z nagrado strokovne žirije za najbolj izvirno naslikanega Kurenta na mednarodnem slikarskem Ex temporu Ptuj karneval 2018, priznanje za sodelovanje in nagrajeno likovno delo po oceni mednarodne strokovne žirije na Mednarodnem slikarskem ex-temporu v Sečovljah in priznanje za osvojeno 2. mesto za sliko z naslovom Veronika se vrača ter praktično nagrado na XX. Poletnem slikarskem ekstemporu v Celju; nagrado za delo na prosto temo je na 3. mednarodnem slikarskem ekstemporu na Bledu prejel Jože Šterk, Roman Blatnik pa zlato priznanje za kiparsko delo na državni tematski razstavi Velika Črta 2018, posebno zahvalnico in plaketo za sodelovanje na 24. likovni koloniji v Orlovcu v hrvaškem Karlovcu pa je prejel Rudi Stopar.

Otvoritev razstave je z glasbenim nastopom popestril kvintet klarinetov v zasedbi Maja Zakšek, Liza Pirc, Lana Žnideršič, Nejc Planinc in Peter Pečnik, vsi učenci profesorja Dejana Učakarja v Glasbeni šoli Krško.

B. M.
« Nazaj na seznam