Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Strokovna ekskurzija z ogledom razstave

Objavljeno: Ponedeljek, 28.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
oblo (3)

Utrinek z ekskurzije

V okviru organizacije JSKD OI Krško je 22. septembra potekala strokovna ekskurzija na Grad Snežnik, kakor nam je sporočila predsednika KUD Liber Branka Pirc. Udeležili so se je likovniki KUD Liber in Društvo likovnikov Krško OKO.

Med drugim so si v prostorih gradu ogledali državno tematsko razstavo, ki je namenjena ljubiteljskim likovnim ustvarjalcem, ki jo je JSKD RS organiziral že sedmič. Na njej je tokrat sodelovalo 460 likovnikov iz vse Slovenije. Na desetih regijskih razstavah po Sloveniji je lansko jesen po izboru regijskih selektorjev razstavljalo 266 likovnih ustvarjalcev. Državni selektor akademski slikar Janez Zalaznik je po ogledu vseh del na regijskih razstavah izbral 60 del za državno razstavo. Med njimi so tudi štiri dela posavskih likovnih ustvarjalcev,  ki so za svoja dela prejeli zlata priznanja - Marija Kukovica iz Brežic, "Družina", akril na platno, iz  Krškega pa trije likovniki Branke Benje, "Kompozicija", grafika - suha igla, Branka Pirc, "Onkraj noči", grafika - suha igla, jedkanica, akvatinta ter  Roman Blatnik, "Konec" - asemblaž. Fotografije vseh del z državne razstave Oblo in oglato so zajete v katalogu.

Pirčeva je v sporočilu še zapisala, da v društvu potekajo priprave na Ex terra Krško 2020. Razpisana tematika je Vez. Prijavilo se je 48 ustvarjalcev keramike iz Slovenije, osem pa iz Hrvaške. »Strokovna komisija soorganizatorja Društva keramikov in lončarjev Slovenije je že pregledala dela, razstavo bomo skupaj postavili 12. 10. 2020. Letošnje odprtje razstave pa bo zaradi pogojev v povezavi s korona virusom virtualno. Dobitnike častnih priznanj in zmagovalca bo strokovna komisija (Dragica Čadež Lapajne, Miljanka Simšič, Jasna Kmetec) razglasila na virtualni predstavitvi. Seveda bi bilo dogajanje v živo nekaj drugega, ampak trenutna epidemiološka slika zahteva prilagoditev, za kar se trudimo in verjamemo, da bodo zainteresirani za ogled prav tako uživali,« je še sporočila Pirčeva.

M. H., foto: K. B., B. P., R. B.
 
« Nazaj na seznam