Časopis za pokrajino Posavje
26.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Študentska Papiro-logia: od pohištva do igrače

Objavljeno: Četrtek, 05.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava papirologia (29)

Razstava v avli doma bo na ogled do 20. septembra.

V avli krškega kulturnega doma je bila 3. septembra odprta razstava Papiro-logía, na kateri so do 20. septembra na ogled razstavljena dela študentov podiplomskega študija - Simona Bregarja, Eve Garibaldi, Lina Gerkmana, Mihe Haina, Jakoba Koncuta, Neže Medved, Tjaše Mužina, Simona Rozmana, Blaža Skodlarja, Gregorja Stražarja, Jere Tratar, Andraža Rudija Vrhovška - smeri Industrijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana.

razstava papirologia (30)

Razstavo je odprl prof. Jure Miklavc.

Študentje fakultete so v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), Inštitutom za celulozo in papir (ICP) in s podjetjem DS Smit pri predmetih Načrtovanje - industrijsko oblikovanje in Storitveno oblikovanje v minulem študijskem letu preko večmesečnega raziskovanja in izdelave raznovrstnih izdelkov iz valovitega kartona prikazali možnost oblikovanja pohištva in dodatkov za opremo interierja. Kot je dejal izr. prof. Jure Miklavc, predstojnik oddelka za Industrijsko in unikatno oblikovanje, ki je navedeno razstavo tudi odprl, so morale predlagane rešitve študentov »ustrezati sodobnim življenjskim potrebam ter v svoji podstati vključevati logiko in načela krožnega gospodarstva in krožnega oblikovanja«. Med drugim je prikazan modularni sistem svetil iz papirja, stol – izdelan iz časopisnega papirja, pregradna stena, ki omogoča prilagodljivo modularno grajenje zvočno izoliranih prostorov, pa senzorna kupola, ki se prilagaja potrebam otrok z motnjo senzorne integracije in jim ponuja možnost za kakovostno učenje, sestavljiva igrača, ki spodbuja razvoj motoričnih sposobnosti, oprema za izvedbo volitev idr.

razstava papirologia (23)

Alenka Knez iz DS Smith

Kot je dejala mag. Liljana Madjar, direktorica RRA LUR, navedeni projekt je bil namreč finančno podprt iz naslovna Okvirni program Evropske unije Obzorje 2020 ter investicijsko financiranje Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, izdelki študentov na konkretnih primerih kažejo pot, kako je mogoče z uporabo papirja priti do učinkovitih rešitev k prehodu v krožno gospodarstvo. Tako kot smo bili priča pri lanskoletni razstavi skulptur iz valovitega kartona pod naslovom Guba na Gradu Rajhenburg, ki so jo oblikovali študentje Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, je tudi tokratna razstava nastala v tesnem sodelovanju s strokovnimi oblikovalci družbe DS Smith: Alenko Knez, Ajdo Regali Knez, Primožem Korenčem, Miho Krncem in Markom Jurićem.

B. M.
« Nazaj na seznam