Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Suburbanizacija« od Drnovega do Senovega

Objavljeno: Petek, 27.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava Suburbanizacija - KD Krsko (29)

Na ogled so makete prostorskih rešitev na posameznih območjih in opisi le-teh.

24. septembra je bila v avli Kulturnega doma Krško odprta razstava študentov Fakultete za arhitekturo Suburbanizacija. Študentje 2. do 5. letnika fakultete so na ogled postavili svoja videnja prostorske strategije za umeščanje in gradnjo stanovanjskih območij, industrije, poslovno-trgovskih centrov ipd. na območju Krškega, Leskovca pri Krškem in Brestanice do Senovega.

Če tudi izraz »suburbanizacija« nima ustreznega slovenskega prevoda, predstavlja ta širjenje mesta oz. mestnih dejavnosti in načina mestnega življenja na primestna območja oz. Podeželje.

razstava Suburbanizacija - KD Krsko (34)

Dekan dr. Matej Blenkuš v pogovoru s Stanislavo Vodeb z Oddelka za urejanje prostora in varstvo okolja na Občini Krško

Po besedah dekana fakultete, izr. prof. dr. Mateja Blenkuša, so »na naselbinskih robovih, ob avtocestnem priključku, območjih opuščene industrije, degradiranih področjih zaradi izkopa gramoza in mestnih vpadnicah nastajajo t.i. bele cone, območja brez kakršne koli identitete, reda in kontekstualnosti. /.../ Nekoč izključno agrarna površina je danes degradirana s preteklimi posegi v teren in gradnjo blagovno obrtnih con.« Zato so se študentje, udeleženci enoletnega seminarja, ki ga je vodil, morali soočati in skušati s prostorskimi rešitvami odgovoriti na vprašanje, kako v bodoče umestiti objekte ali že obstoječim po spremembi namembnosti vdahniti življenje z vnosom stanovanjskih, izobraževalnih, parkovnih in infrastrukturnih vsebin. Študentska dela so hkrati opomin mlade generacije, »da prostora in materiala, s katerim oblikujemo grajeno okolje, ni neskončno mnogo in da se je tega dejstva potrebno zavedati pri vseh bodočih posegih v prostor.«

Razstava, ki je sestavljena iz maket posameznih objektov in opisov – material je fakulteti v ta namen prispevala družba DS Smith –, bo v avli na ogled do 10. oktobra.

B. M.
« Nazaj na seznam