Časopis za pokrajino Posavje
22.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sumrakovo doživljanje časa skozi umetnost

Objavljeno: Sobota, 16.05.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN1838

Bojan Sumrak na Primorskem pogreša radeški Strunikat.

Ilustrator, violinist v radeškem godalnem orkestru Strunikat, igralec, režiser, scenograf – mož številnih talentov, ki se je po poroki preselil iz mesteca ob izlivu Sopote v Savo v zaselek Log pri Vrhovem, sedaj pa že nekaj let živi in ustvarja v Piranu, pravi, da v življenju ne potrebujemo veliko za preživetje.

»Že drobcena stvar, dogodek ali pozornost je lahko razlog za srečo,« pravi radeški umetnik Bojan Sumrak in nadaljuje, da si je na terasi svojega primorskega doma uredil samooskrbovalni zeliščni kotiček, v času samoizolacije pil kavo ob sliki Kofetarica, ki jo je sam naslikal, in se lotil še urejanja vinoteke sredi Portoroža. »Nikoli mi ni dolgčas. V glavi in v skicah je nekaj novih ilustratorskih projektov, ampak moram prvo dokončati pravljico, ki jo že predolgo ilustriram. Virtualno sem obiskal največji knjižni sejem v Bolonji. Prvič v svoji zgodovini se odvija virtualno. V kulturi bomo morali sprejemati drugačne pristope do publike, si pomagati z novimi mediji,« niza misli in razmišlja o epidemiji, po kateri bomo morda živeli malce bolj umirjeno in strpno. Ob tem upa, da ne bomo prehitro pozabili na bistvo nas samih, na sočloveka, na naravo in vse okoli nas. »Poglejmo vase, bodimo srečni in pozitivni in to zaželimo vedno tudi sočloveku,« svetuje.

V dneh, ko se ukrepi okoli zajezitve širjenja koronavirusa počasi sproščajo, se je že dobil s svojimi kolegicami in kolegi na prvih vajah Cukerteatra v Portorožu, a kljub temu pogreša domači kraj. »Pogrešam moja dekleta iz Strunikata, čeprav sem nekajkrat vlekel violino v osami,« pripomni in nadaljuje, da je naše življenje samo trenutek in zato naj uživamo v vsakem delčku podarjenega časa.

S. R.
« Nazaj na seznam