Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tamburaški orkester iz Artič dočakal abrahama

Objavljeno: Ponedeljek, 03.12.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
50_let_tamburaskega_orkestra_artice88

Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče je s koncertom obeležil svojih 50 let delovanja.

Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče je s sobotnim jubilejnim koncertom Naših 50 let proslavil pol stoletja svojega delovanja. Orkester zdaj že dobro leto vodi Klara Šimičić, ki je to pomembno vlogo prevzela od dolgoletnega dirigenta Dragutina Križanića.

50_let_tamburaskega_orkestra_artice29

Dve skladbi je orkester zaigral tudi s pomočjo zakoncev Križanić.

Pred 50 leti so zagnani artiški fantje, polni tamburaškega zanosa in mladostne energije, začeli igrati in prepevati za svojo dušo in nasmeh prijateljev, s tem pa začeli pisati eno posebno in čarobno zgodbo. V teh petih desetletjih so prepotovali tisoče kilometrov, nastopili na številnih velikih in malih odrih, neštetokrat uglasili strune, osvajali zlata priznanja doma in v tujini, trzali dol in gor, spletli prelepa prijateljstva in postali ena velika tamburaška družina. Na koncertu so se zahvalili tako vsem dosedanjim dirigentom kot tudi predsednikom in članom tamburaškega orkestra. V 50 letih so artiške tamburaše vodili trije dirigenti, in sicer Miha Haler, Dragutin Križanić in Klara Šimičić, ki zdaj že približno leto dni poveljuje orkestru in je sama zase rekla, da je obula res velike čevlje, ampak je že dokazala, da ji ti čevlji odlično pristajajo, kar so z aplavzom potrdili tudi obiskovalci, ki so napolnili dvorano Prosvetnega doma Artiče. Predsedniško palico so trdno v rokah držali Darinka Aringer, Breda Berlan, Mojca Libenšek, Tomislav Vahčič in sedanja predsednica Alja Kovačič. Orkester je v vseh teh letih sestavljalo skoraj sto članov, tistim, ki so se začasno ali za nedoločen čas »upokojili« in so bili prisotni na koncertu, so se nekateri sedanji mladi tamburaši zahvalili z rožicami. Med njimi je tudi Vinko Haler, ki se je lani poslovil od igranja v orkestru in je bil njegov član tako rekoč od vsega začetka.

50_let_tamburaskega_orkestra_artice17

Dva nekdanja in sedanja dirigentka artiškega tamburaškega orkestra

Predsednica sveta Irena Hribar in organizatorka kulturnega programa Lučka Černelič, obe iz JSKD OI Brežice, sta članom tamburaškega orkestra podelili eno častno, tri zlate, štiri srebrne in pet bronastih Gallusovih značk. Za 30 let ljubiteljskega glasbenega ustvarjanja je šla častna značka v roke Liljane Deržanič, zlate za 15 let so dobili Alja Kovačič, Vesna Lapuh Vimpolšek in Petra Novak, dobitniki srebrnih za deset let so Katja Drnovšek, Nastja Ferenčak, Alen Kostevc in Nina Roguljić, bronaste za pet let pa so prejeli Tjaša Antolovič, Kristian Franić, Blaž Pleteršnik, Nina Šulc in Diana Tomše.

Jubilantom so čestitali brežiška podžupanja Katja Čanžar, predsednik sveta KS Artiče Anton Gajšek, predsednica KUD Oton Župančič Artiče Ida Ostrelič, predsednik Zveze kulturnih društev Brežice Jože Denžič in predsednik KUD Brežice Janez Avšič. Ostreličeva je ob tej priložnosti še posebej omenila in se zahvalila družini Blatnik iz Artič, katere člani so bili ustanovitelji tamburaške skupine in so že vseh 50 let prisotni pri tamburaših, saj še danes v orkestru igrata pravnukinji Nina in Zala Roguljić.

Artiški tamburaši so se predstavili s 13 melodijami, nekatere med njimi so imele tudi glasovno podlago, saj so nastopile solistke Mihaela Komočar Gorše, Marjetka Podgoršek Horžen, Elizabeta Križanić in Petra Uršič Novaković. Seveda pa je za dirigentsko palico prijel tudi dolgoletni dirigent orkestra Dragutin Križanić, danes že enoletni tamburaški upokojenec. Koncert je povezovala Monika Gabrič.

R. R.
« Nazaj na seznam
»