Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tančice preteklosti v spominih na taboriščnike Auschwitza

Objavljeno: Sreda, 24.11.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Zoom 2

Odprtje razstave je potekalo kot spletni dogodek, v prihodnjem letu si jo bo mogoče ogledati v obnovljenem gornjem delu Lutrovske kleti.

15. novembra, na predvečer mednarodnega dneva strpnosti, so v Posavskem muzeju Brežice v sodelovanju s Sinagogo Maribor, KŠTM Sevnica in Občino Sevnica pripravili spletni dogodek pod naslovom »Tu se je Smrt utrudila do smrti…: slovenske žrtve Auschwitza, dokumentarna razstava, Stevan Savić, taboriščna številka A-19960«, ki je nadomestil načrtovano odprtje razstave z istim imenom v novem razstavišču nad Lutrovsko kletjo v Sevnici. Odprtje je prestavljeno v leto 2022 zaradi trenutnih epidemioloških razmer.

Sinagoga Maribor je ob 75. obletnici osvoboditve Auschwitza leta 2020 pripravila razstavo o slovenskih žrtvah Auschwitza, ki pripoveduje zgodbe 65 ljudi, ki so bili odpeljani v omenjeno taborišče. Ob gostovanju razstave v Posavskem muzeju Brežice od aprila do junija 2021 je bila razstava obogatena z zgodbo družine Sevničana Stevana Savića, ki je tudi izkusila pekel taborišča Auschwitz.

Lutrovska klet + grad (3)

Gornji del Lutrovske kleti pod sevniškim gradom je obnovljen in namenjen razstavam (foto: arhiv PO).

Avtor razstave in direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak je predstavil razstavo, njen namen in povedal, da si želi sodelovanja z ostalimi muzeji po Sloveniji, ki bi kot Posavski muzej Brežice sodelovali z zgodbami iz njihovega lokalnega okolja. Estera Savić Bizjak, hči Stevana Savića, je obudila spomine na svojega očeta in izrazila zahvalo za sodelovanje pri odkrivanju tančic preteklosti njene družine. Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk je poudaril, da so spomin na preteklost in njeni pomniki izrednega pomena za vse nas. Mihaela Kovačič, zgodovinarka, je pripravila prezentacijo s fotografijami s preteklih razstav ter dokumenti in fotografijami iz življenja Stevana Savića, ki bodo na ogled na razstavi v Sevnici v naslednjem letu. Dogodek je povezovala Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice.

Dogodek je bil pripravljen v čast praznika občine Sevnica, v kateri se 12. novembra spomnijo zgodovinsko pomembnega dogodka iz leta 1941, ko je Dušan Kveder Tomaž kot komandir Brežiške čete iz sevniškega zapora rešil pet vodilnih krajevnih funkcionarjev Osvobodilne fronte.

Spletnega dogodka se je bilo mogoče udeležiti preko aplikacije Zoom ali preko družbenega omrežja FB, za vse, ki se dogodka niso mogli udeležiti, pa je na voljo posnetek na You tube kanalu Posavskega muzeja Brežice na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=w0BMIropT2I. Za sodelovanje se v Posavskem muzeju Brežice vsem sodelujočim zahvaljujejo, še posebej pa Esteri Savić Bizjak za njeno zaupanje.

Mihaela Kovačič, zgodovinarka
« Nazaj na seznam
»