Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

Temelji preteklosti na krilih prihodnosti

Objavljeno: Nedelja, 17.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Dalmatinove znacke 2019 (204)

Nagrajenci literarnega in likovnega natečaja »Na obisku pri Juriju Dalmatinu« na stopnišču sevniške knjižnice

Do 3. decembra so v Knjižnici Sevnica na ogled likovna in literarna dela učenk in učencev posavskih osnovnih in srednje šole, ki so ustvarjali na temo protestantizma v okviru likovno-literarnega natečaja Na obisku pri Juriju Dalmatinu.

Omenjeni natečaj je 12. leto zapored organizirala posavska podružnica Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar v soorganizaciji Posavskega muzeja Brežice, Valvasorjeve knjižnice Krško in Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško. Tokratni gostiteljici sta bili OŠ Krmelj ter Knjižnica Sevnica in prav v knjižnici, kjer je bil večnamenski prostor mnogo premajhen za tako številčno publiko, se je pretekli torek odvijala zaključna slovesnost s podelitvijo t. i. Dalmatinovih značk (oblikovane kot zapestnice s faksimilom podpisa Jurija Dalmatina), in priznanj ter knjižnim darilom zavoda Neviodunum iz Krškega. O prispelih likovnih delih je spregovorila predsednica posavske podružnice Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, o literarnih delih direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško, priznanja in nagrade pa so podeljevali direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović in bibliotekarka Polona Brenčič, ravnateljica OŠ Jurija Dalmatina Krško Valentina Gerjevič, članica posavske podružnice slovenskega protestantskega društva Sonja Levičar, ravnateljica OŠ Krmelj Gusta Mirt in predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Matjaž Gruden.

LIKOVNA DELA NATEČAJA »NA OBISKU PRI JURIJU DALMATINU«

Dalmatinove znacke 2019 (175)

Utrinek s podeljevanja priznanj in knjižnih nagrad

Na likovnem natečaju Na obisku pri Juriju Dalmatinu je sodelovalo: 12 osnovnih šol v Posavju z 69 likovnimi deli 77 učenk in učencev, ki so ustvarjali pod vodstvom 21 mentoric. Strokovna komisija je nato izbrala 17 likovnih del, za katere so učenke in učenci prejeli nagrade.

Najboljši likovni ustvarjalci v prvi kategoriji od 1. do 5. razreda so: Oskar Varlec iz OŠ Bizeljsko (mentorica Lidija Cizel), iz OŠ Boštanj Nika Kmetič (mentorica Katja Gorišek), iz OŠ Adama Bohoriča Brestanica Tija Kozole (mentorica Marjanca Bromše), iz OŠ Jurija Dalmatina Krško Leon Taj Luštek (mentorica Tanja Štokar); od 6. do 9. razreda Robin Andrejaš iz OŠ Artiče (mentorica Sabina Košr, iz OŠ Blanca Maruša Martinkovič (mentorica Sabina Košir), iz OŠ Boštanj Neža Ganc (mentorica Nena Bedek), iz OŠ Adama Bohoriča Brestanica Gaj Bračun (mentorica Sabina Košir), iz OŠ Goboko Katja Plevnik (mentorica Sabina Košir), iz OŠ Krmelj Hana Kovačič (mentorica Nena Bedek), iz OŠ Jurija Dalmatina Krško Matija Maglica (mentorica Metka Štih), iz OŠ Sava Kladnika Sevnica Luka Daničič (mentorica Janja Flisek Balog), iz OŠ Milana Majcna Šentjanž Urban Gaši (mentorica Nena Bedek), iz OŠ Tržišče Gaja Janežič (mentorica Nena Bedek). Na OŠ Raka je priznanje za tri skupinska dela pod mentorstvom Andreje Novak Gabrič prejelo 11 učencev, in sicer Eva Urankar, Mija Ančimer, Iva Rostohar, Lucija Pečarič, Maša Cimerman, Nastasia Strojin, Tiara Povše, Zala Kazakovič, Marina Kerin, Maja Vrhovšek in Zala Šribar.

LITERARNA DELA NATEČAJA »NA OBISKU PRI JURIJU DALMATINU«

Dalmatinove znacke 2019 (235)

Literarna dela so zbrana v posebni brošuri.

Na literarnem natečaju Na obisku pri Juriju Dalmatinu je sodelovalo šest osnovnih ter ena srednja šola s 24 literarnimi deli in med njimi je komisija desetim podelila posebno priznanje.

Med letošnje najboljše literarne ustvarjalke in ustvarjalce so se povzpeli: iz Gimnazije Brežice Zala Rostohar (mentorica Marjana Milekić), iz OŠ Artiče Niko Preskar (mentorica Mateja Jankovič Čurič), iz OŠ Boštanj Lana Simončič in Maruša Krnc (mentorica Silva Žveglič), iz OŠ Adama Bohoriva Ana Sluga (mentorica Milena Žičkar Petan), iz OŠ Jurija Dalmatina Krško Marisa Lukavica (mentorica Sonja Bračun Gorišek), Jan Kuselj in Kara Martinčič (mentorica Irena Hictaler Simončič), iz OŠ Podbočje Maja Šoba (mentorica Janja Rostohar) in iz OŠ Raka Eva Urankar (mentorica Anja Kraševec).

POMEN REFORMATORJEV ZA OBSTOJ SLOVENSKEGA JEZIKA IN OHRANITEV DRŽAVE

Dalmatinove znacke 2019 (188)

Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Matjaž Gruden

Mlade likovne in besedne ustvarjalke ter ustvarjalce, njihove mentorice in starše je v uvodu nagovorila direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško, ki jo je tako množičen obisk razveselil, saj to pomeni, da slovenska beseda in izročilo slovenskih protestantov med maljšim rodom še živi.

Misli o jeziku in njegovi rabi je spretno vtkala v svoj govor Mojca Sešlar, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Sevnica: »Danes smo na tem srečanju v naši knjižnici z namenom, da pokažemo, da nam ni vseeno za našo kulturo, za naš jezik, za naše korenine in za naše bodoče generacije. Ta naš slovenski jezik kar premalo negujemo, najprej v družinah, šolah; na nekaterih fakultetah ni več slovenskih knjig, ampak je na voljo samo tuja literatura, pa nihče ničesar ne reče; vedno več je angleškega jezika, v reklamah, glasbi itd., pa nihče ničesar ne reče. Premalo smo ponosni na naš jezik! Ko potujemo v tuje države, se prilagodimo; ko pridejo k nam gostje – tujci, se prilagodimo in zato je čas, da obudimo to, kar so nam zapustili Jurij Dalmatin, Adam Bohorič, Primož Trubar in Sebastijan Krelj – slovensko besedo.« V zaključnem delu nagovora se je Mojca Sešlar zahvalila mentorjem in učiteljem, ki spodbujajo otroke k ustvarjanju, svobodnemu razmišljanju, a bila je tudi kritična: »Včasih imam občutek, da otroci nimajo nobene domišljije več, namesto njih razmišljajo starši, trenerji, animatorji in Google; včasih imam občutek, da celoten šolski sistem ustvarja ljudi, ki morajo slediti in ne voditi.«

Dalmatinove znacke 2019 (240)

Dobro razpoložena Aljaž Arh, ki je upodobil Jurija Dalmatina, in Filip Černelč kot Adam Bohorič.

Podobnega kritičnega mišljenja je bil predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Matjaž Gruden: »Brez reformatorjev, upornikov vseh vrst in manjšinsko drugače mislečih Slovenci svoje države in uradno priznanega jezika verjetno sploh ne bi imeli, ponižno bi se klanjali in služili vsakokratnemu gospodarju ter se brez lastne države bolj ali manj neuspešno borili za svojo suverenost in mednarodno priznanje. Posvetna in cerkvena oblast ne marata neposlušnih ljudi. Tisti, ki kaj znajo in kaj veljajo, so težko vodljivi.«

Zbrane je nagovorila tudi ravnateljica OŠ Krmelj Gusta Mirt, ki je poudarila, da na šoli s kakovostnim izobraževanjem ter spoštljivimi medsebojnimi odnosi skrbijo za vsestranski razvoj vsakega posameznika.

V spremljevalnem kulturnem programu so se predstavili učenke in učenci GŠ Sevnica ter OŠ Krmelj, zbrane pa sta v preteklost popeljala Aljaž Arh, ki je upodobil Jurija Dalmatina, in Filip Černelč kot Adam Bohorič. Program je povezovala Ines Colner, učiteljica razrednega pouka na OŠ Krmelj.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!