Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tonči Babič z novo knjigo aforizmov

Objavljeno: Četrtek, 19.09.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Knjiga BoS 10
V soboto, 14. septembra, je na gradu Podsreda svojo tretjo zbirko aforizmov, naslovljeno Na zdravje, predstavil Tonči Babič, vsestranski Bistričan, ki se ob aforizmih posveča tudi pisanju pesmi in kratkih zgodb.

Tonči Babič iz Bistrice ob Sotli se je z zgoščenimi mislimi, zapisanimi v enem stavku, prvič srečal v srednji šoli. Sam jih je začel pisati v najstniških letih kot obliž na rano, ki mu jo je prizadejala bolezen, za katero se je zdravil v psihiatrični bolnišnico. V uvodu knjige piše: »Usoda mi ni dala, da bi se v splošno dobro izživljal v tehniškem poklicu, k sreči pa sem istočasno spoznal, da se za dejansko srečo niti ni potrebno.
Knjiga BoS 9
Srečo sem spoznal v svojevrstnosti ter delu za veselje. Kultura mi je začela pomeniti vedno več. S pisano besedo in še posebej z aforizmi se ukvarjam ob zavestnem sobivanju z mnogimi razmišljujočimi ljudmi, od čisto preprostih do visoko izobraženih in razgledanih, ki se ukvarjajo z vsem mogočim. Tako je to moje delo v bistvu poskus, če imam res še komu kaj novega povedati.« Njegovi začetniški koraki so kmalu potrditev dobili z objavami v lokalnih časopisih in spletnih straneh, nastopi na raznih družabnih in kulturnih prireditvah, kasneje pa tudi na tekmovanjih, kjer je vselej posegal po visokih uvrstitvah. Doslej je izdal tri zbirke, sveža »Na zdravje« ponuja kar osem tisoč aforizmov, zbranih na 448 straneh. 
DSC_9082

Predstavitev knjige na dvorišču gradu Podsreda so sooblikovali njegovi prijatelji, podporniki in tisti, s katerimi je v preteklosti svojo življenjsko pot prepletal kot društven prijatelj. Aforizme so prebirali: Irena Horvat in Peter Strašek, Milena Kunej in Kaja Čepin, Valerija Slemenšek in Vojko Vodeb, Franjo Debelak in Katja Stadler, Sara Stadler in Tomaž Zorenč ter tri generacije družine Boršič – Elica,  Mateja in Aleška. Žlahten venec okrog njih so s pesmijo spletali Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli in Vokalna skupina La Vita. Pevke slednje so glavnega akterja večera presenetile s pesmijo Svetogorski, za katero je Tonči prispeval besedilo, z njo pa so pred leti slavile na festivalu Marijine pesmi na Ptuju. Za vedro vzdušje sta s pesmijo »Cinca marinca« poskrbela harmonikar Franci in pevec Adrijan Černelč. Besede recenzenta knjige, satirika Tadeja Toša, je prebrala Darija Hohnjec. Med drugim je Toš zapisal: »Pričujoča knjiga je brezčasna in brezprostorska, v teh besedah je ujeta univerzalna večnost, ampak ne tista večnost, ki traja neskončno dolgo, temveč tista večnost, ko v nekem trenutku čas postane nepomemben, še več – ne ostaja. V teh besedah je mladostnost, nimajo roka trajanja, svežino imajo zapisano v svoj DNK. Kadarkoli in kjerkoli boste knjigo vzeli v roko, vam bo nekaj dala.«

Zaključno besedo je obiskovalcem namenila Tončijeva najzvestejša podpornica, njegova sestra Bernarda Babič, najbolj zaslužna za izid knjige. V nagovoru je opisala življenjsko pot brata in mu čestitala ob izdaji življenjskega dela. Druščina se s tem še ni razšla. Družili so se na grajskem dvorišču še dolgo v noč, vmes pa jih je presenetil tudi nastop Tončijevega sošolca iz srednje šole in še danes dobrega prijatelja Sandija Jurkoviča, znanega pod psevdomimom Nani Poljanec. Kot Tonči v naslovu knjige zakliče »Na zdravje«, je druščina v večeru še večkrat tako zaklicala tudi na Tončijevih pet desetletij dolgo življenjsko pot.

E. Š.
« Nazaj na seznam