Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tradicionalni Štovičkov dan Društva likovnikov Krško OKO

Objavljeno: Petek, 24.06.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
stovickov dan 22 - oko (11)

Skupinska fotografija ustvarjalnih članov Društva likovnikov Krško - OKO

V atriju Mencingerjeve hiše v starem mestnem jedru Krškega je v četrtek, 23. junija, potekal tradicionalni Štovičkov dan – dan odprtih vrat, ki ga prirejajo člani Društva likovnikov Krško OKO. V okviru tega dne so slavnostno odprli skupinsko slikarsko in kiparsko razstavo.

stovickov dan 22 - oko (69)

Razstavo je uradno odprla višja kustosinja Mestnega muzeja Krško Nina Sotelšek, prireditev pa je povezoval Roman Blatnik.

Kot je v svojem govoru povedal član Društva likovnikov Krško OKO Roman Blatnik, Štovičkov dan oz. dan odprtih vrat društva predstavlja likovni dogodek, s katerim »vsako leto tradicionalno 26. junija počastimo rojstni dan priznanega akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička«. Kot je še dejal Blatnik, se na letošnji razstavi člani kiparske sekcije predstavljajo z malo plastiko in unikatno keramiko v različnih materialih, formah ter z različnimi slogovnimi značilnostmi; člani slikarske sekcije pa so letos ustvarjali v različnih tehnikah: akril na platno, olje na platno, stiropor ter akvarel. »Nekateri razstavljavci imajo že svoj prepoznaven slog in motiv, drugi še preizkušajo svoje znanje in zmožnosti, tretji pa že raziskujejo in izpopolnjujejo svoj slog,« je še povedal Blatnik.

»Moto društva je združevanje in povezovanje amaterskih likovnih in kiparskih ustvarjalcev – ne glede na njihov izraz, starost ali kakovost. Člane druži ljubezen do ustvarjanja, umetnosti in želja po izobraževanju. Skupaj rastemo v idejnem in kreativnem ustvarjanju. Skupaj zmoremo več kot le posameznik,« je poudaril Roman Blatnik v svojem govoru. V nadaljevanju je Blatnik tudi izpostavil, da je društvo na občinski proslavi ob kulturnem prazniku s strani ZKD Krško prejelo priznanje za uspešno izpeljan zastavljeni program v posebnem letu 2021, sicer pa je tudi lepo število članov prejelo nagrade oz. priznanja za svoja pretekla dela in dosežke v okviru različnih razstav in projektov.

V okviru slikarske sekcije na Štovičkovem dnevu razstavljajo: Hermina Agrež, Rafael Andlovic, Darinka Asić, Branka Benje, Nada Bizjak, Roman Blatnik, Adriana Bordaš, Franc Češnovar, Martin Gjorgievski, Iva Gošek, Mitja Grum, Ivana Iskra, Petra Kampl Petrin, Katarina Martinčič, Milena Mraović, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Erika Puc, Milena Roštohar, Vilma Siter, Lidija Strle, Jože Šterk, Stane Udvanc, Milena Volk, Darja Veljković, Jelka Zidarič, Suzana Zupančič in Antonija Žener.

V kiparski sekciji pa svoja dela razstavljajo: Branka Benje, Roman Blatnik, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Stane Udvanc, Darja Veljković in Milena Mraović.

stovickov dan 22 - oko (50)

Štovičkov dan je napolnil atrij Mencingerjeve hiše.

Razstavo je uradno odprla višja kustosinja Mestnega muzeja Krško Nina Sotelšek: »Društvo likovnikov Krško OKO svojim članom formalno omogoča, da realizirajo svoje želje po ustvarjanju in izdelke redno kolektivno in posamezno predstavljajo. Društvo skrbi tudi za kontinuirano izobraževanje članov z organizacijo kolonij, delavnic in tečajev. Pri ustvarjanju sodelujejo s številnimi domačimi in gostujočimi slikarji in kiparji, ki se zavedajo pomena ljubiteljske kulture in njenega razvoja.« Sicer pa je Sotelšek še povedala, da je prvič sodelovala z društvom pred enajstimi leti. Dejala je še, da so dela likovnikov »govorica, kanal sporočanja misli, občutij, izkušenj ter doživljanja sveta«, s temi besedami pa je tudi uradno odprla razstavo.

Za glasbeni program prireditve so poskrbeli učenci Glasbene šole Krško: Maša Žoher in Tita Žnideršič na klarinetu ter Jan Fritz na fagotu pod mentorstvom prof. Roberta Pirca in prof. Dejana Učakarja. Na klavirju jih je spremljal pianist Peter Urek. Štovičkov dan je omogočila Mestna občina Krško v sodelovanju z Mestnim muzejem Krško. Razstava kiparskih in slikarskih del bo na ogled do 24. avgusta 2022.

A. K.
« Nazaj na seznam
»