Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Tu se je smrt utrudila do smrti«: Slovenske žrtve Auschwitza

Objavljeno: Sobota, 12.06.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_0420
V Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice je bila od 22. aprila do 8. junija na ogled dokumentarna razstava »Tu se je smrt utrudila do smrti«: Slovenske žrtve Auschwitza avtorja Borisa Hajdinjaka, direktorja Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Razstava predstavlja zgodbe o številnih ljudeh iz Slovenije, ki so jih odpeljali v omenjeno nemško koncentracijsko taborišče na Poljskem. Večina je bila Slovencev, med deportiranimi pa je bilo tudi okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in najmanj en pripadnik Jehovovih prič z območja Slovenije. Od 2300 deportiranih ljudi se jih je iz taborišča Auschwitz vrnilo približno 1000, za preostalih 1300 pa je bil Auschwitz kraj smrti.

IMG_0447
Na razstavi je bila predstavljena tudi zgodba Stevana Savića, sina staršev judovskega rodu, ki je po vrnitvi iz taborišča živel v Sevnici. Rodil se je staršema judovskega rodu kot Alfred Silberstein leta 1911 v Djurdjenovcu na Hrvaškem. Imel je še starejšega brata Josefa in mlajšega brata Georga. Šolska leta je preživel v Sisku, kjer je bil njegov oče Arthur Silberstein solastnik tovarne tanina. Leta 1941 je diplomiral na Tehniški fakulteti v Zagrebu in postal inženir kemije. Zaradi pregona Judov s strani Neodvisne države Hrvaške se je že pred drugo svetovno vojno preimenoval v Stevana Savića, njegova družina pa je iz Siska pribežala v Ljubljano. Aprila 1941 je bil v Zagrebu mobiliziran v jugoslovansko vojsko, čez teden dni so ga ujeli Nemci, vendar mu je uspelo pobegniti iz nemškega ujetništva. Nekaj tednov kasneje ga je Gestapo ponovno aretiral. Zaprt je bil v policijskih zaporih v Zagrebu, Gradcu, na Dunaju in v Benetkah, interniran v Ljubljano, nato v Italijo in deportiran v koncentracijska taborišča, najprej v Rižarno v Trstu, od tam v Auschwitz, Dachau, Kaufering in nazadnje v Leitmeritz, kjer je dočakal svobodo, bolan in povsem shujšan. Umrl je 24. decembra 1980 v Sevnici.

V ponedeljek, 7. junija, smo ob dnevu izgnancev in tudi kot del 5. Unescovega nacionalnega projekta Gimnazije Brežice Slovenski izgnanci od 1941 do 1945 z naslovom S V O B O D A pripravili vodstvo po razstavi za dijake in profesorje gimnazij Brežice in Novo mesto, udeležili pa so se ga tudi profesorji iz Pišec in Strokovno izobraževalnega centra Brežice. Z vodstvom, ki ga je pripravil avtor razstave, in sta se ga udeležili tudi izgnanki Milka Držanič, predsednica Društva izgnancev Brežice, in Frančiška Pečnik, smo tako uspešno zaključili razstavo.

Del razstave s predmeti, ki predstavljajo usodo Stevana Savića in jih je muzeju posodila njegova hči, Estera Savić Bizjak, je bil 8. junija tudi z njeno pomočjo prestavljen v zadnji prostor stalne razstave novejše zgodovine Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990.

Najlepša hvala Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor za gostovanje njihove razstave v Brežicah in Esteri Savić Bizjak za posojeno gradivo.

Vir in foto: PMB
« Nazaj na seznam