Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi posavski likovniki na državni razstavi Oblo in oglato

Objavljeno: Petek, 13.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
20201007_194925-1

Slika Družina Marije Kukovica

Malce z zamudo, a vseeno, da bo zabeleženo in da ne bo šlo neopaženo mimo, poročamo o udeležbi posavskih likovnih ustvarjalcev na 7. državni tematski razstavi Javnega sklada RS za kulturno dejavnost, ki je bila med 4. septembrom in 12. oktobrom na ogled na gradu Snežnik.

Naslov 7. državne tematske razstave, ki jo je razpisal Javni sklad RS za kulturno dejavnost za ljubiteljsko likovno ustvarjanje, je bil Oblo in oglato. Izbrali so torej kontrast med oblimi in oglatimi oblikami. Razen teme razpis ni imel nobenih omejitev glede likovnega izražanja (kiparstvo, keramika, grafika, fotografija, slikarstvo).

V letu 2019 so izbrana likovna dela razstavljali na desetih regijskih razstavah, na katerih je bilo skupno razstavljenih 266 del. Na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja so izbrali 20 del, ki so bila razstavljena v Črnomlju. Iz Brežic so razstavljali Andrej Pinterič, Alenka Venišnik, Rosina Curhalek, Vesna Davidovič in Marija Kukovica, iz Krškega Antonija Žener, Branka Pirc, Branka Benje, Petra Kampl Petrin, Roman Blatnik, Željka Vidmar in Mihaela Prevejšek, iz Sevnice pa Rudi Stopar, Milena Roštohar, Pavla Černigoj in Nevenka Flajs.

Z vseh regijskih razstav je bilo za državno razstavo na gradu Snežnik izbranih 60 del, iz Posavja so bila izbrana dela Marije Kukovica ("Družina", akril na platno), Branke Pirc ("Onkraj noči", grafika - suha igla, jedkanica, akvatinta), Branke Benje ("Kompozicija", grafika - suha igla) in Romana Blatnika ("Konec" - asemblaž). Video-odprtje razstave je potekalo 3. septembra, razstavo in razstavljena dela sta predstavila producentka za likovno dejavnost Monika Ivančič Fajfar ter državni selektor Janez Zalaznik. Razstavo, ki so jo zaradi izrednega zanimanja podaljšali za nekaj dni, si je ogledalo kar 1554 obiskovalcev.

N. J. S., foto: Marija Kukovica
« Nazaj na seznam
»