Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Učenci iz občine Brežice so se ’igrali’ z barvnimi in črno-belimi fotografijami

Objavljeno: Sreda, 24.01.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_3539

Najštevilčnejša udeležba na fotografskem natečaju je bila iz OŠ Velika Dolina.

V ponedeljek so v avli Doma kulture Brežice odprli 13. območno razstavo fotografij osnovnošolskih avtorjev pod nazivom Fotografske igrarije 2024.

Osnova za razstavo je predhodni fotografski natečaj, na katerega vabijo vse učenke in učence osnovnih šol iz brežiške občine. Tokrat je k sodelovanju pristopilo 44 avtorjev z 233 fotografijami iz petih OŠ (Brežice, dr. Jožeta Toporišiča Dobova, Globoko, Maksa Pleteršnika Pišece in Velika Dolina). Kot je v uvodu povedala vodja Simona Rožman Strnad, pri JSKD OI Brežice izvajajo fotografske vsebine tako na področju natečajev kot tudi izobraževalnih vsebin. Vzgoja mladih fotografov se jim zdi še posebej pomembna, zato skušajo z natečajem Fotografske igrarije in vsakoletnimi različnimi temami pri mladih avtorjih spodbuditi domišljijo, igrivost ter razmislek o trenutku, ki ga želimo ujeti v večnost, v fotografijo.
DSC_3564

Pohvaljeni in nagrajeni učenke in učenci z žirantoma

»Le-ta ima izjemno sporočilno vrednost. Tudi če izvzamemo njeno samostojno umetniško pozicijo, je prisotna praktično povsod, bodisi kot reklama za dogodek ali nek izdelek bodisi kot dokument nekih trenutkov, časa, da ne govorimo o njeni vlogi pri raznolikih družbenih omrežjih. Je tudi povezovalna in nujna v vsaki umetnosti, tudi filmski,« je pojasnila ter omenila, da se na OŠ Velika Dolina s fotografijo in filmom zelo zavzeto ukvarjajo, predvsem po zaslugi mentorice Edite Krošl. Lansko jesen je bil na državno srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev izbran tudi filmski izdelek iz te šole z naslovom Legendi o gradu Mokrice, ki so ga ob odprtju razstave tudi predvajali.

Sodelovali z barvnimi in/ali črno-belimi fotografijami
DSC_3584

Jakob Divjak Zalokar ob svoji nagrajeni fotografiji Daring


Letošnji natečaj mlade avtorje ni izzival s specifično temo, ampak jim je dopuščal dve prosti temi – barvno (A) in črno-belo (B). V temi A je prispelo 176 fotografij, od tega je za razstavo izbranih 30, v temi B pa je prispelo 57 fotografij, od tega je razstavljenih 15. Fotografije so razstavljene v pritličju (tema črno-bela) ter na stopnišču in v nadstropju Doma kulture (tema barvna). Razstava je na ogled približno en mesec. Žiranta Matej Kramžer in Vladimir Bogovčič, ki sta v tej vlogi sodelovala drugo leto zapored, sta predlagala, da preko projekcije na odprtju razstave prikažejo tudi določene fotografije, ki za razstavo niso bile izbrane, teh je 19. Izbor fotografij je potekal anonimno glede avtorjev, žiranta sta dobila v vpogled samo fotografijo z naslovom. Udeležencem natečaja je Kramžer čestital za pogum, da so poslali svoje fotografije na ocenjevanje dvema ’neznancema’, ter svetoval, naj se vedno obrnejo na svoje mentorje, če imajo kakršno koli vprašanje v zvezi s fotografijo. Poleg tega jim je dal še življenjski nasvet, naj kritike ne vzamejo kot nekaj slabega, ampak jim naj služijo kot nasveti, »ki vam bodo omogočali, da postanete boljši in vidite to, kar sami ne uspete videti. Zato so kritike dobrodošle in niso nekaj slabega.« Omenil je še, da sta si s sožirantom na dveh fotografijah dovolila odstraniti vodni žig, ki je predstavljal znamko naprave, s katero sta bili posneti. »Hvala še enkrat za povabilo, čestitke zmagovalcem in dobro luč še naprej!« je sklenil Kramžer.
DSC_3580

Zala Galič ob svoji nagrajeni fotografiji Zrcalo narave


Deset pohvaljenih in dve nagrajeni fotografiji

Sodelujoči na natečaju so bili: iz OŠ Brežice: Jakob Divjak Zalokar, Karla Rajterič, Larisa Štukel in Nika Stanič (pod mentorstvom Bojane Mavri Pavlič); iz OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova: Larisa Slovenc; iz OŠ Globoko: Anej Hotko, Janja Bosina, Neža Gregorevčič in Tinka Hriberšek (mentor Samo Hajtnik); iz OŠ Maksa Pleteršnika Pišece: Kristjan Kostevc, Alina Ogorevc, Niko Skrivalnik, Izabela Štrucl Ogorevc in Lana Žibert (mentorica Alenka Cizel); iz OŠ Velika Dolina: Lana Barkovič, Tjaša Bizjak, Ana Črpič, Ajda Gajski, Zala Galič, Niki Krošelj, Veronika Mediževec, Ian Tai Starčević, Mihael Štupar Strojko, Jan Vuković in Lana Vuković (mentorica Edita Krošl). Pohvale so prejeli: Niko Skrivalnik (za fotografijo Novoletno vzdušje), Larisa Slovenc (dve pohvali za Zlato polje in Vrbo), Anej Hotko (To ni doma), Nika Stanič (Pogled v nebesa), Karla Rajterič (dve pohvali za Pot in Pogled), Ana Črpič (Dež), Jakob Divjak Zalokar (Silencio) in Zala Galič (Utrinki). Nagradi (bon v vrednosti 50 evrov za fotografske storitve ali kak drug fotografski pripomoček) v posamezni temi sta si prislužila Jakob Divjak Zalokar za barvno fotografijo Daring in Zala Galič za črno-belo fotografijo Zrcalo narave.
DSC_3593

Razstavljene fotografije na stopnišču Doma kulture Brežice


R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte