Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ulična razstava uvod v jubilejno leto MePZ Viva

Objavljeno: Torek, 29.03.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
mepz_viva_brezice_ulicna_razstava (67)

Uradno odprtje ulične razstave

V petek pod večer je na prostoru med Domom kulture Brežice in cerkvijo sv. Roka potekalo odprtje ulične razstave Utrinki iz kronike treh Vivinih desetletij, kar je bil prvi dogodek v čast 30-letnice delovanja Mešanega pevskega zbora Viva iz Brežic. Razstavo je predstavila avtorica Lučka Černelič, ki jo je kasneje že v mraku tudi odprla skupaj s prvim predsednikom zbora Antonom Hribarjem in aktualno predsednico Ano Špiler.

»Viva živi, raste in cvete že 30 let«

mepz_viva_brezice_ulicna_razstava (32)

Anton Hribar in Lučka Černelič

Razstava je z namenom postavljena na tem mestu, saj imajo člani Vive v prostorih Doma kulture Brežice vaje, v cerkvi sv. Roka pa vsako leto – izjema sta bili seveda zadnji dve leti – izvedejo koncert Prepevajmo pomladi. »Viva živi, raste in cvete že 30 let, je dama v najlepših letih, ki povezuje pevce in pevke, združene v zeleni in vijolični barvi,« je uvodoma dejala Alenka Černelič Krošelj, tudi članica Vive. Častna in tudi ustanovna članica Lučka Černelič že nekaj let prepušča pevsko ustvarjanje drugim, saj je preteklo že skoraj deset let, kar je z Vivo zadnjič nastopila na odru, kljub temu pa aktivno in predano spremlja delo zbora in ga dodaja v kroniko. Tako je bila edina možnost, da prav njo prosijo za pripravo te razstave, kar je tudi naredila, čeprav ji je vzelo kar veliko dela. Kot je priznala, so njene vezi v 20 letih prepevanja postale tako močne, tako da jih ni mogla pretrgati, ko je prenehala z aktivnim prepevanjem. Dodala je, da si je prislužila naziv častne članice in po letu 2013 tudi skrbnice Vivine kronike. »Zato sem z veseljem sprejela povabilo, da v letu 2022, ko Viva praznuje mladostnih 30 let, pripravim pregledno razstavo o njenem uspešnem delovanju,« je povedala. Priznala je, da jo je bilo kar malo strah, kako iz Vivine bogate ustvarjalne zakladnice izbrskati utrinke, ki bodo predstavili najpomembnejše in najzanimivejše trenutke na njeni izjemni poti. Vivino kroniko sta na začetku urejala Simona Rožman Strnad in Uroš Brezovšek, kasneje Alenka Černelič Krošelj in Irena Hribar, krajši čas tudi Andrej Cizl, preden je pred devetimi leti to nalogo prevzela Lučka Černelič.
mepz_viva_brezice_ulicna_razstava (26)

MePZ Viva pod vodstvom Simone Rožman Strnad


Razstava predstavlja edinstveno zgodbo ljubiteljske skupine

Razstava je plod njenih neštetih potovanj po kroniki, vse od ustanovitve do danes. Ker je bilo med tolikšnim gradivom težko izbrati tisto, ki bo na koncu zajeto na razstavi, ji je na pomoč priskočila še Alenka Černelič Krošelj, tako da sta ga na koncu skupaj izbrali in pripravili za razstavo. Pripoved ujetih trenutkov iz Vivine kronike predstavlja edinstveno zgodbo ljubiteljske skupine, ki živi, raste in cvete od ustanovitve do danes. Viva je rasla preko neskončnega števila ur vaj, nastopov, koncertov, tekmovanj, projektov, potovanj in druženj. Razstava je postavljena na desetih plakatih oz. petih obojestranskih panojih, in sicer kronološko in tematsko, od Vivinih začetkov, zborovodkinje Simone Rožman Strnad, tudi idejne ustanoviteljice Vive, utrinkov z različnih tekmovanj in dosežkov, številnih priznanj in nagrad, ki so se vedno lesketale v zlati ali srebrni barvi, opisa gostovanj zbora na turnejah, Vivine produkcije, različnih druženj po vajah ali ko prepevajo podoknice mladim Vivekom in na porokah njihovih članov, do raznih glasbenih projektov, predstavitve mladih skladateljev, med katerimi je tudi član Vive Krištof Strnad, in letošnjih Vivinih projektov v jubilejnem letu. Avtorica razstave je dodala, da je veliko gradiva ostalo v mapah, saj ga je bilo veliko preveč, da bi ga lahko v celoti strnila na razstavne plakate. Za jezikovni pregled besedila na razstavi je poskrbela Mateja Jankovič Čurič, za angleški prevod Aljaž Arh, jubilejni znak Vive pa je ustvaril Amir Tokić. Vsi trije so seveda člani zbora. »Vsem obiskovalcem in mimoidočim želim, da spoznajo Vivo, tudi ko ni na odru,« je še sklenila Černelič in dodala, da je Viva zbor »pozitivcev vseh generacij«.
mepz_viva_brezice_ulicna_razstava (64)

Zahvala sedanje predsednice zbora Ane Špiler prvemu predsedniku Vive Antonu Hribarju


Hribarju v spominu ostala predvsem potovanja in druženja

Odprtja razstave se je udeležila tudi direktorica brežiške občinske uprave Patricia Čular, ki je poudarila, da so v preteklosti vedno pričakovali Vivo ob vračanju s tekmovanj skoraj tako kot Primoža Kozmusa ob prihodu z olimpijskih iger. Članom zbora je zaželela »dolgo obdobje petja, druženja, povezovanja, ohranjanja kulture in hranjenja vseh ljudi s kulturo«. Ustanovni član Vive je tudi Anton Hribar, ki je kot prvi prevzel predsedniško funkcijo. S svojim znanjem in veščinami je pevce popeljal na številne turneje, s predanostjo Vivi je navduševal mlajše, po zadnji mednarodni turneji v Talinu leta 2019 pa se je odločil, da bo častni član, podpornik in zvesti poslušalec. Njegove besede in spomine, ki so marsikomu orosili oči, je prebrala Lučka Černelič. Med drugim smo slišali, da je ime zbora Viva predlagal ravno on, saj je bilo po njegovem lahko izgovorljivo in zapomnljivo ter izraža mladost, živost, svežino, zagnanost, delavnost pa tudi okornost, samosvojost in neukalupljenost. Že po kakem letu delovanja v okviru KUD Brežice so se odločili za popolnoma samostojno pot, pri čemer je Hribar dobil vlogo prvega predsednika Vive, poleg tega je bil tudi blagajnik in vodja poti na nekaj turnejah. Zelo živo se spominja vseh Vivinih potovanj v tujini, bili so na Hrvaškem, Češkem, v BiH, Kanadi, Nemčiji, Švici, Italiji, Franciji, Španiji, Grčiji, Litvi, Estoniji in ne nazadnje na Tajskem. V vseh teh letih se je na različnih druženjih ustvarilo veliko prijateljskih vezi, je še zapisal Hribar.
mepz_viva_brezice_ulicna_razstava (18)

Ulična razstava je locirana na zelenici med Domom kulture Brežice in cerkvijo sv. Roka.


Sedanja predsednica Ana Špiler se je na koncu zahvalila vsem tistim, ki so sodelovali pri nastanku razstave, in zvestim podpornikom. »Viveki« so ob tem zapeli nekaj svojih pesmi, začeli pa s pesmijo Lipa zelenela je, ki so se jo pred tremi desetletji takratni člani zbora naučili kot eno izmed prvih.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam