Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Umetnost je ženskega spola

Objavljeno: Petek, 08.03.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Umetnost je ženskega spola

Posavski likovni ustvarjalki, Tatjana Potokar se na sevniškem gradu predstavlja tretjič, Andreja Komočar (desno) prvič.

Marčevski Radogost, ki se je odvijal sredinem večeru na sevniškem gradu, je bil posvečen ženski in umetnosti. Gostitelj dogodka Rudi Stopar je v svojo sredo povabil tri izjemne posavske umetnice, ki ustvarjajo v Društvu likovnikov Brežice – Andrejo Komočar, Tatjano in Majo Potokar.

S slikarskimi deli se predstavlja Andreja Komočar, ki jo za umetniško ustvarjanje najbolj privlači predvsem obraz človeka, njegove poteze in karakter. Pri tem uporablja tehniko risanja s svinčnikom, grafitom, ogljem, oljem in akrilom. Ustvarjalka, ki se predstavlja tudi z nekaterimi drugimi slikarskimi motivi, pravi, da slika predvsem zase. Tatjano in Majo Potokar, mater in hčer, privlači izdelovanje iz surove gline in s posebnim zanimanjem se posvečata t. i. raku keramiki (stara japonska tehnika žganja gline in takojšnja obdelava). Izdelki, ki ob tem nastajajo, so neponovljivi z velikim bogastvom oblik in vzorcev.

V spremljevalnem kulturnem delu prireditve so v grajski kapeli s svojimi blagozvočnimi glasovi navdušile Vilinke ter v dar prejele posebno, ročno izdelano plaketo, vrtnico in za 8. marec še rdeč nagelj. S plaketo in cvetom se je sevniški umetnik zahvalil tudi gostjam iz brežiškega likovnega društva. »Že nekaj let tradicionalno v mesecu marcu gostimo likovne umetnice, pravzaprav je ves otvoritveni program namenjen ženskam,« je ob tem dejal Rudi Stopar in rdeč nagelj podelil vsem pripadnicam nežnejšega spola.

Slikarska dela Andreje Komočar ter dela iz keramike Tatjane in Maje Potokar so na ogled v Mosconovi in v Stari galeriji ter v oknu Radogost na sevniškem gradu cel mesec marec.

S. R.
« Nazaj na seznam
»