Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Univerza, ki je namenjena starejšim

Objavljeno: Četrtek, 11.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava U3 (3)

Zbrane je nagovoril predsednik U3 Sašo Jejčič.

Pretekli petek je potekalo v Knjižnici Sevnica odprtje slikarske in ročnodelske razstave članic in članov društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, ki ima status nevladne organizacije in deluje v javnem interesu. V letošnjem letu U3, katerega temeljna dejavnost je izobraževanja starejših, obeležuje dve desetletji delovanja, slavnostna akademija ob obletnici bo jeseni.

20 LET DELOVANJA DRUŠTVA UNIVERZA ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE SEVNICA

Razstava U3 (8)

Likovni pedagog Tone Zgonec

Uvodni pozdrav vsem zbranim je na odprtju razstave namenil predsednik U3 Sašo Jejčič, ki je predstavil delovanje univerze, v katero je bilo pred epidemijo včlanjenih 220 študentk in študentov tretjega življenjskega obdobja, po »koroni« se je število zmanjšalo. Ob tem se je govornik pošalil, da so 90-letniki častni člani in imajo brezplačen podiplomski študij. V naprej načrtovana predavanja s skrbno izbranimi predavatelji potekajo ob torkih dopoldan v sevniški kulturni dvorani, ki pa je težko dostopna za gibalno ovirane osebe, saj v stavbi ni dvigala. V okviru U3 delujejo tudi različni krožki, ki jih vodijo prizadevni mentorji, in pevska skupina Utrinek pod vodstvom Francija Bastardija; pripravljajo kulturne prireditve in pogovorne dopoldneve, na katerih predstavljajo svoje člane in članice, vsako študijsko leto pripravijo tudi srečanje z županom, hodijo na ekskurzije in izlete, s svojimi deli se predstavljajo na razstavah ...

V KNJIŽNICI SEVNICA SLIKARSKA IN ROČNODELSKA RAZSTAVA

Razstava U3 (6)

Prijeten dogodek je popestrila pevska skupina Utrinek društva Univerza za tretje življenjsko obdobje.

V nadaljevanju je likovni pedagog Tone Zgonec predstavil delovanje slikarskega krožka ter razstavljena slikarska dela, ki so plod letošnjega študijska leta, od lanskega oktobra do konca aprila. Skoraj vsa dela so naslikana v akrilni tehniki, nekaj je oljnih slik in akvarelov, v večini motivov je upodobljen trenutek v naravi, abstraktnih slik je malo. Ob tem je še pojasnil razliko med slikanjem in risanjem: »Če nekdo riše, nastane risba; če nekdo slika, nastane slika. Če sta glavni izrazni sredstvi črta in pika, je to risanje in izdelek je risba in pri tem ni važno, ali uporabljamo oglje, svinčnik, flomaster ali čopič. Če pokrivamo ploskve s čopičem, je to slikanje in izdelek je slika.« Razstavljeni ročnodelski izdelki so namenjeni dekoraciji doma, nekateri pa tudi uporabi, kot je na primer pletena jopica, kvačkana ženska torbica, svilen šal, otroški copatki itd. 

Krajši kulturni program ob odprtju slikarske in ročnodelske razstave v Knjižnici Sevnica je sodelovala pevska skupina Utrinek, ki jo je pri eni skladbi na harmoniko prvič (premierno) spremljala članica društva U3 in pevske skupine Marica Haler. Prijeten dogodek se je zaključil z ogledom razstavljenih del, druženju in sproščenem klepetu.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam